18:14 / 15.09.2021.

Autor: A.M./Hina

Simone Biles optužila FBI za zataškavanje

Simone Biles pred senatskim odborom

Simone Biles pred senatskim odborom

Foto: Saul Loeb / Pool via REUTERS

Ponajbolja gimnastičarka svijeta Simone Biles u srijedu je emotivnim svjedočenjem u američkom Senatu optužila FBI za zataškavanje i "zatvaranje očiju" dok ju je Larry Nassar zlostavljao, kao i stotine drugih sportašica.

- Nismo uspjeli i zaslužujemo odgovore. Zaista se čini da je i FBI uključen u zataškavanje, kao i čelništvo Američkog gimnastičkog saveza, rekla je Biles pred Odborom za pravosuđe Senata, gdje se pojavila s još tri sportašice - Aly Raisman, McKayla Maroney i Maggie Nichols.


Biles (24) je vlasnica čak 32 olimpijske i svjetske medalje.


Do istrage u Senatu je došlo nakon što je glavni inspektor Ministarstva pravosuđa Michael Horowitz u srpnju izdao oštro izvješće u kojem je FBI osuđuje zbog neuspjeha u istrazi zlostavljanja sportaša, te zbog niza pogrešaka koje su dopustile da se zlostavljanje nastavi mjesecima nakon prvotnog otkrića.


Horowitz će također svjedočiti u srijedu, kao i direktor FBI -a Chris Wray, za kojeg se očekuje da će se suočiti s oštrim ispitivanjem senatora zbog čega njegovi agenti koji su loše vodili istragu nikada nisu krivično gonjeni zbog toga.


Istraga FBI -a protiv glavnog liječnika gimnastičkog saveza Nassara započela je u srpnju 2015., nakon što je predsjednik i izvršni direktor američke gimnastike Stephen Penny prijavio optužbe terenskom uredu FBI -a u Indianapolisu i agentima dostavio imena tri žrtve spremne na razgovor.


Nassar je osuđen na 60 godina zatvora 2017. godine zbog posjedovanja i distribuiranja dječje pornografije, a potom je osuđen na čak 175 godina robije zbog seksualnog zlostavljanja stotine gimnastičarki, među kojima je bila i Biles. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!