15:41 / 11.08.2018.

Autor: HRT/HJS

Šime Fantela: Čudesno jedrenje s bratom, ovo je ludo!

-

-

Foto: - / -

Nevjerojatan uspjeh nakon nešto više od godinu dana jedrenja u novoj disciplini! Šime i Mihovil Fantela svjetski su prvaci u 49eru.
Nevjerojatan uspjeh nakon nešto više od godinu dana jedrenja u novoj disciplini! Šime i Mihovil Fantela svjetski su prvaci u 49eru. Plov za odličja odjedrili su savršeno taktički, i zlato u nijednom trenutku nije bilo upitno.

Od starta do cilja plova za odličja Šime i Mihovil Fantela kontrolirali su situaciju. U predstartnom manevriranju odmah su dali naslutiti svoju taktiku, držat će se dviju njemačkih posada koje su jedine mogle ugroziti njihovu poziciju broj jedan. Posao su odradila braća Fantela bez greške. Nisu dali Nijemcima disati, stalno su ih držali na oku. Njemačke posade morale su oko polovice plova prestati razmišljati o zlatu, koje je očito bilo nedostižno i posvetiti se tome kako da sačuvaju srebro i broncu. Ni u tom zadatku nisu uspjeli u potpunosti. Srebro su im oteli Francuzi Francuzi Frei i Delpech, Fischer i Graf su osvojili broncu, a Heil i Ploessel ostali su bez postolja. Šime i Mihovil Fantela ciljem su u plovu za odličja prošli peti, Nijemci na začelju flote.
Čudesno jedrenje s bratom, prijelaz iz 470, osvojiti naslov svjetskog prvaka u drugoj sezoni nisam ni sanjati mogao. Znali smo da smo dobri, da možemo napraviti dobar rezultat ako budu naši uvjeti. Iskoristili smo maksimalno što nam se ponudilo, nismo posu stali ni jučer po jakom vjetru koji zasad još ne poznamo dobro.. Ovo je ludo! Htjeli smo Tokio i normu za Olimpijske igre, a idemo kući sa zlatom!, presretan je Šime. Mihovil je bio veoma uzbuđen, toliko da rečenice ne idu vani: Ovaj tjedan smo dali sve od sebe i postali svjetski prvaci! Radimo naporno i nastavit ćemo tako!

Ime našeg broda je 10 000. Toliko sati moramo provesti u brodu da bi osvojili olimpijsku medalju. Prošao sam to i to je tako! Koliko njih, dodaje Šime.

Šime Fantela ima naslove svjetskog kadetskog prvaka u Optimistu, nekoliko naslova svjetskog juniorskog prvaka u 470, tri naslova svjetskog seniorskog prvaka u olimpijskim disciplinama (dva u 470 i jedan u 49eru) i olimpijsko zlato u 470 i još mnoga europska odličja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!