12:27 / 10.05.2022.

Autor: I.L./HRT/Hina

Sezona za skakače kreće ranije zbog Svjetskog prvenstva u Kataru

-

-

Foto: - / HRT

Odbor Međunarodne skijaška federacija (FIS) za skijaške skokove je na virtualnom sastanku održanom u ponedjeljak donio odluku o ranijem početku sezone Svjetskog kupa, koja bi trebala krenuti natjecanjima 5. i 6. studenog u poljskoj Wisli na skakaonici s plastičnim doskočištem.

Ova odluka mora formalno biti potvrđena na kongresu FIS-a koji će biti održan 25. i 26. svibnja u Milanu.


Sezona je za skakače uobičajeno počinjala tek krajem studenog, a razlog za ovogodišnji raniji početak je Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru, koje je iz uobičajenog lipanjskog termina prebačeno u studeni i prosinac.


- Morali smo prilagoditi kalendar zbog Svjetskog nogometnog prvenstva koje će započeti u studenom. Zato ćemo sezonu započeti vrlo rano i napraviti kratak odmor nakon uvodnih natjecanja u Wisli i Ruki, pojasnio je promjenu kalendara direktor u FIS-u za skakačke sportove Sandro Pertile.


U Wisli će skakači prvi put u Svjetskom kupu skakati na skakaonici s umjetnom podlogom na doskočištu, što će organizatorima pojeftiniti i olakšati pripremu natjecanja, a pozitivno će utjecati i na sigurnost skakača, jer takva podloga nudi konstantne uvjete, za razliku od one snježne na kojoj se tijekom natjecanja mogu pojaviti razne neravnine.


Novost u kalendaru Svjetskog kupa je i povratak natjecanja na sjevernoameričkom tlu nakon 19 godina. Iron Mountain će biti domaćin 11. i 12. veljače 2023.


Odbor FIS-a za skijaške skokove donio je i promjene određenih normativa za opremu skakača, kao i promjenu načina mjerenja dimenzija natjecatelja. Njihova će se visina mjeriti laserskim uređajem u stojećem i sjedećem položaju, što su ključni parametri kod određivanja mjere za skakačka odjela.


Odbor je donio odluku i o povećanju nagradnog fonda u natjecanjima za Svjetski kup u nadolazećim sezonama, kako za skakače, tako i za skakačice.


Kod skakača će sa sadašnjih 71.800 švicarskih franaka nagradnog fonda po natjecanju, biti povećani na 90.000 CHF za sezonu 2023./2024., a od sezone 2024./2025. taj će iznos biti podignut na 100.000 CHF.


Kod skakačica prema sadašnjoj raspodjeli svaki bod vrijedi 38 franaka, a nagrađuje se plasman među prvih 20. Od sezone 2023./2024. bod će vrijediti 40 CHF, a novac će se dijeliti na najboljih 30. Postupnim povećanjem skakačice bi trebale u sezoni 2026./2027. doći do vrijednosti boda od 50 CHF. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!