Sestre Jurković u finalu, Lončarići i Martin u polufinalu

26.05.2023.

12:18

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ivana i Josipa Jurković

Ivana i Josipa Jurković

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Ivana i Josipa Jurković borit će se u nedjelju za odličja na Europskom veslačkom prvenstvu koje se održava na Bledskom jezeru, a braća Anton i Josip Lončarić te Damir Martin u petak su u repesažu izborili mjesto u polufinalu svojih disciplina.

Sestre Ivana i Josipa Jurković odličnim nastupom u repesažu plasirale su se u A finale ženskih dvojaca. Hrvatske reprezentativke su vodile od starta do cilja i stigle do pobjede u svojoj skupini u vremenu 7:12.34 minuta.

Uz njih su A finale ušle Britanke Emily Ford i Esme Booth zaostavši za pobjednicama 2.66 sekundi.

- Utrku smo odradile onako kako smo zamislile i kako smo se dogovorile s trenerom, uspjele smo ući u cilj prve. Ovo nam je veliki elan i poticaj za dalje i nadamo se da će finalna utrka proći jednako dobro kao i ove dvije, rekla je Ivana Jurković.

- Finale će biti 'na glavu', pa tko živ, tko mrtav, dodala je Josipa.

Iz druge skupine u A finale su se uvrstile posade Španjolske i Njemačke, a izravno su pobjedama u svojim kvalifikacijskim skupinama još u četvrtak mjesto u finalu izborili ženski dvojci Nizozemske i Rumunjske.

Finalna utrka za odličja na rasporedu je u nedjelju od 11.49 sati.

Braća Anton i Patrik Lončarić kroz repesaž su tražili i izborili mjesto u polufinalu muških dvojaca. U svojoj su skupini osvojili treće mjesto, posljednje koje je vodilo u polufinale, a postigli su vrijeme 6:34.96 minuta. Ispred njih su ciljem prošli dvojci Nizozemske (6:32.78) i Litve (6:33.73).

Polufinale dvojaca na rasporedu je u subotu - prva skupina će startati u 10.40, a druga u 10.48 sati.

Nakon dvojaca će se za A finale boriti i dvojci na pariće među kojima će biti braća Martin i Valent Sinković. Prva skupina će na startu biti u 10.56, a druga u 11.04 sati.

Uzbudljiva je bila utrka dvostrukog osvajača olimpijskih odličja Damira Martina za plasman u polufinale samaca. U izjednačenoj borbi do zadnjih zaveslaja hrvatski je veslač pobijedio u svojoj skupini s vremenom 6:49.81 minuta, ispred Mađara Bendeguza Petervari-Molnara (6:50.55), dok je u utješnom polufinalu završio domaći predstavnik Filip-Matej Pfeifer (6:51.28).

Polufinale samaca na rasporedu je u subotu, sa startom prve skupine u 11.12, a druge u 11.20 sati.

Hrvatski četverac na pariće u sastavu Karlo Borković, Davor Poljančić, Roko Bošković i Fran Šuk, nastupit će u B finalu. U repesažu su bili posljednji, peti u svojoj skupini s vremenom 6:08.66 minuta, a u A finale su se probili posade Rumunjske (5:50.02) i Italije (5:52.00).

Dora Dragičević je u svojoj repesažnoj skupini lakih samica također završila na posljednjem mjestu s vremenom 8:22.52 pa će i ona nastupiti u B finalu. Iz njene skupine su u A finale ušle Čehinja Kristyna Neuhortova (7:49.69) i Turkinja Elis Ozbay (7:51.31).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!