Šest novih sportašica promovirano u olimpijske A kandidatkinje za Pariz

17.10.2022.

18:36

Autor: I.Ž.K./HRT/HOO

Ivana i Josipa Jurković

Ivana i Josipa Jurković

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Pod predsjedanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše, Vijeće HOO-a održalo je u zagrebačkom hotelu Sheraton 40. redovnu sjednicu.

Počelo je u svečarskom tonu, a pljesak su zaslužile judaška svjetska prvakinja Barbara Matić i svjetska doprvakinja Lara Cvjetko, koje su u društvu trenera Preradovića i Crnova posjetile članove Vijeća HOO-a.

U obilju prijedloga (izmjena i dopuna) najopsežniji dio sjednice bio je onaj o statusnim pitanjima sportaša tj. uvrštavanju olimpijskih kandidata za Igre XXXIII. ljetne olimpijade (OI Pariz 2024.) i XV. ZOI-ja Milano - Cortina 2026.

U ljetnom segmentu nove su uzdanice u HOO-ovu Olimpijskom programu sa statusom potencijalnih B olimpijskih kandidata atletičar Marko Čeko (od 1. rujna) i taekwondoašica Bruna Duvančić (od 1. listopada). Atletičarka Marija Tolj (od 1. kolovoza) te kajakašica Anamaria Govorčinović, atletičarka/maratonka Matea Parlov Koštro i taekwondoašica Lena Stojković prešle su iz potencijalnih B u status potencijalnih A olimpijskih kandidatkinja (od 1. rujna). I veslačice Ivana i Josipa Jurković promovirane su u kategoriju potencijalnih A olimpijskih kandidatkinja za Pariz s 1. listopada.

Za zimske olimpijce prihvaćena je odluka prema kojoj se od 1. srpnja 2022. uvrštavaju: Filip Zubčić kao TOP olimpijski kandidat, Leona Popović i Istok Rodeš kao potencijalni A olimpijski kandidati te Zrinka Ljutić, Matej Vidović, Samuel Kolega i Dante Brčić sa statusom potencijalnih B olimpijskih kandidata. Potonji snowboardaš je prešao iz HOO-ova razvojnog programa Hrvatskih olimpijskih nada.

Sjednica Vijeća HOO-a

Sjednica Vijeća HOO-a

Foto: HOO / -

U HOO-ovu programu sufinanciranja rada trenera, s 1. rujna dvojica prelaze u višu kategoriju (iz kvalitetnih u vrsne trenere) - Marko Mastelić (atletika) i Aleksandar Knežević (kajak), dok se Toni Urlić (veslanje) i Darko Bilen (snowboard) uvrštavaju na listu trenera mlađih dobnih uzrasta s 1. listopada. Umjesto Dmitrija Savina, od 1. listopada je među trenere za razvoj pojedinog sporta uvršten Antonio Souza-Kordeiru (klizanje).

Kako se bliži kraj sportske godine i izbor najuspješnijih sportašica i sportaša, Vijeće HOO odlučilo je o sastavu Komisije za izbor i proglašenje najuspješnijih hrvatskih sportaša i trenera za 2022. godinu. Također, prihvatilo je i prijedlog odluke o imenovanju Ocjenjivačkog povjerenstva HOO-ove Nagrade Matija Ljubek 2022.

Na zahtjev Hrvatskog boksačkog saveza, pozitivno mišljenje za prijam u hrvatsko državljanstvo dobili su boksači - Tadej Černoga (1995.) iz Slovenije te Rostislav Bilostotskij (1997.) i Dmitro Ribalko (1998.) iz Ukrajine.

Iduća sjednica Vijeća HOO-a zakazana je za 15. studenoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!