Saudijska Arabija domaćin Azijskih zimskih igara 2029.

04.10.2022.

12:06

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Šoban / PIXSELL

Saudijska Arabija će biti domaćin Azijskim zimskih igara 2029. koje će organizirati u Neomu, futurističkom megapolisu koji se gradi u sjeverozapadnom dijelu ove države, objavilo je u utorak Azijsko olimpijsko vijeće (OCA).

- Pustinje i planine Saudijske Arabije uskoro će postati teren za igru za zimske sportove, navodi u svom priopćenju OCA dodajući kako je odluka donesena "jednoglasno" na zasjedanju generalne skupštine u Phnom Penhu.


Smješten na obalama Crvenog mora projekt Neom, čija izgradnja vrijedi nekoliko stotina milijardi dolara a vodi ju moćni princ nasljednik Mohamed ben Salmane, tema je brojnih rasprava od 2017. kada je najavljen. 


Arhitekti i ekonomisti su glasno izražavali svoju sumnju u njegovu izvedivost.


Azijske zimske igre bi se trebale održavati i u Trojeni, planinskom sektoru Neoma "gdje se temperature spuštaju ispod 0 stupnjeva zimi i gdje su temperature tijekom cijele godine uglavnom ispod 10 stupnjeva" pored mora, tvrde promotori ovog projekta.


Trojena, koja bi trebala biti završena 2026., obuhvaćat će skijaške staze koje će biti otvorene tijekom cijele godine, umjetno slatkovodno jezero, kolibe, vile i luksuzne hotele, dodaju isti izvori.


Direktor Neoma Nadhmi al-Nasr je pak izjavio da će Trojena biti opremljena "odgovarajućom infrastrukturom za stvaranje zimske atmosfere usred pustinje i učinit će te Zimske igre svjetskim događajem bez presedana".


Azijske zimske igre obuhvaćaju natjecanja u skijanju, snowboardu, hokeju na ledu, umjetničkom klizanju, u ukupno 47 sportova od čega je 28 na snijegu, a 19 na ledu, dodaje OCA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!