15:31 / 16.06.2021.

Autor: A.M./Hina

Sandra Perković i Josip Glasnović nositelji hrvatske zastave na OI

Sandra Perković

Sandra Perković

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Aktualni olimpijski pobjednici atletičarka Sandra Perković i strijelac Josip Glasnović bit će nositelji hrvatske zastave na svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju 23. srpnja, odlučilo je Vijeće Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) na 15. sjednici, održanoj redovnim načinom u Zagrebu pod predsjedavanjem čelnika HOO-a Zlatka Mateše.

Perković će u Japanu braniti olimpijsko zlato iz Rio de Janeira u bacanju diska, a Glasnović u trapu.


Prije pet godina u Rio de Janeiru hrvatsku zastavu na otvaranju OI nosio je vaterpolist Josip Pavić, a prije njega to su činili rukometaš Venio Losert (2012. London), rukometaš Ivano Balić (2008. Peking), vaterpolist Dubravko Šimenc (2004. Atena), stolnotenisač Zoran Primorac (2000. Sydney), vaterpolist Perica Bukić (1996. Atlanta) i tenisač Goran Ivanišević (1992).


Članovi Vijeća na taj su način pozdravili i odluku Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) da, sukladno zauzimanju za ravnopravnost spolova u sportu, stjegonoše u takvim prigodama budu po jedan sportaš i sportašica.


Prema izvješću Ureda za Olimpijski program HOO-a, hrvatsko olimpijsko izaslanstvo za OI Tokio 2020. moglo bi brojati 120 članova, a među njima bi u najoptimističnoj inačici (s košarkaškom reprezentacijom) moglo biti 70-ak olimpijaca i olimpijki.


Brojka se zaustavila na 47 sigurnih putnika, a ovih dana mogla bi se zaokružiti na 50, nakon službene potvrde ostvarenih olimpijskih "viza" judašica Barbare Matić i Karle Prodan te možebitno Ivane Maranić po kontinentalnoj kvoti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!