Sanda Čorak dobitnica Nagrade "Olimpijske lovorike" Europskih olimpijskih odbora

26.11.2021.

12:56

Autor: HRT/Hina

Sanda Čorak

Sanda Čorak

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i predsjednica Hrvatskog judo saveza (HJS) Sanda Čorak dobitnica je prestižne nagrade "Olimpijske lovorike" Europskih olimpijskih odbora (EOC Olympic Laurel Awards), koju joj je uručio glavni tajnik EOO-a Raffaele Pagnozzi tijekom 41. seminara EOO-a u slovačkom Šamarinu.

Ova prestižna nagrada dodjeljuje se istaknutim sportskim dužnosnicima i dužnosnicama našeg kontinenta za posebna postignuća u promociji sporta. Predsjednica HJS-a iznimno je zaslužna za popularizaciju judo sporta u Hrvatskoj i šire, za funkcioniranje jednog od naših najbolje organiziranih sportskih saveza, kao i za sjajne rezultatske domete njegovih predstavnika.


Osim Sande Čorak, u 15 izdanja ove nagrade bilo je još troje hrvatskih dobitnika - Antun Vrdoljak 2009., Morana Paliković Gruden 2015. i Luciano Sušanj 2016. godine.


 Europski olimpijski odbori (EOO) proglasili su i najboljeg mladog sportaša iz ljetnih sportova u 2021. godini. Dobitnik prve nagrade u 10. izboru EOO-ove Nagrade Piotr Nurowski je rumunjski plivač David Popovici


Sa samo 16 godina ovaj vrhunski plivač slobodnim stilom bio je najmlađi sportaš u rumunjskoj plivačkoj reprezentaciji na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju. Nagradu Piotr Nurowski osvojio je s 37 posto ukupnih glasova, ispred Adriane Vilagoš iz Srbije (atletika), Adriane Cerezo Iglesias iz Španjolske (taekwondo), Sky Browna iz Velike Britanije (skateboarding) i Viktorije Listunove iz Rusije (umjetnička gimnastika).


Nakon što je za nijansu ostao bez postolja u Tokiju, na pitanje novinara što misli o gubitku medalje, Popovici je odgovorio: "Ja sam četvrti najbolji na svijetu!"


Osim trofeja Piotra Nurowskog, Popovici je dobio i stipendiju od 15.000 eura za trenažne procese, dok drugoplasirana Vilagoš dobiva 8.000 eura, a 5.000 eura pripalo je trećeplasiranoj Adriani Cerezo Iglesias. Brown i Listunova dobili su po 3000 eura.


Nagrada EOC-a Piotr Nurowski za najboljeg europskog mladog sportaša utemeljena je 2011. godine u znak sjećanja na Piotra Nurowskog, bivšeg predsjednika Poljskog olimpijskog odbora koji je godinu dana ranije tragično poginuo u avionskoj nesreći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!