Šahovska federacija će formirati komisiju za ispitivanje optužbi za varanje

30.09.2022.

15:13

Autor: K.L./Hina

Šah - ilustracija

Šah - ilustracija

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) najavila je formiranje komisije koja će ispitati optužbe svjetskog prvaka Magnusa Carlsena da je američki šahist Hans Niemann varao.

Cijeli slučaj je počeo nakon što je 19-godišnji američki velemajstor Hans Niemann u trećem kolu Sinquefield Cupa s crnim figurama iznenađujuće pobijedio peterostrukog uzastopnog svjetskog prvaka Magnusa Carlsena, neporaženog u prethodne 53 partije.

Norvežanin se dan poslije povukao s turnira uz objavu u kojoj odbija iznijeti svoje stavove o tom meču, jer mu prijete "velike nevolje", nakon čega su krenula nagađanja kako Norvežanin Amerikanca sumnjiči za varanje.

Samo 15 dana nakon njihova susreta, ždrijeb na Julius Baer Generation Cupu, online turniru u ubrzanom šahu, u šestom kolu ponovno je spojio Carlsena i Niemanna. Carlsen je kao crni povukao jedan potez, a već nakon Niemannova drugog se isključio iz prijenosa i time predao partiju.

Carlsen je u ponedjeljak rekao kako vjeruje da je Niemann "varao više, i to u novije vrijeme, nego što je javno priznao." Amerikanac je, naime, i sam priznao da je dvaput varao u online šahu, i to kao 12-godišnjak i 16-godišnjak, što je dodatno pojačalo sumnju.

FIDE je najavila kako će fokus istrage biti dvojak - provjera tvrdnji svjetskog prvaka o navodnom varanju od Niemanna, ali i Niemannova izjava u vezi s varanjem na internetu.

- Vijeće će osigurati poštenu presudu, štiteći prava obiju strana tijekom istrage, navodi Šahovska federacija dodavši da će komisiju činiti tri osobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!