Šahovska elita od ponedjeljka ponovno u Zagrebu

17.07.2022.

17:41

Autor: A.M./Hina

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen

Foto: Marko Prpić / PIXSELL

U ponedjeljak u zagrebački hotel "Westin" stiže svjetska šahovska elita na čelu sa svjetskim prvakom Magnusom Carlsenom, najboljeg među desetoricom velemajstora koji će od 20. do 24. srpnja nastupiti na trećem natjecanju ovogodišnje serije Grand Chess Toura - "SuperUnited Croatia Grand Chess Rapid & Blitz" turniru.

Ove su godine odigrana dva turnira ove serije: klasični turnir u Bukureštu na kojem je pobijedio Francuz Maxime Vachier-Lagrave te Rapid&Blitz turnir u Varšavi, koji je završen pobjedom Poljaka Jan-Krzysztofa Dude.


Pokrovitelj zagrebačkog turnira je Ministarstvo turizma i sporta koje je osiguralo nagradni fond od 175.000 dolara.


Uz svjetskog prvaka nastupit će i treći igrač svijeta 18-godišnji Alireza Firouzja, posljednji Carlsenov izazivač Jan Nepomnjači, izvrsni Amerikanac Wesley So, Azerbajdžanac Šahrijar Mamedjarov, Francuz Maxime Vachier-Lagrave, Amerikanac Leinier Dominguez Perez, Nizozemac Jorden Van Foreest, Bugarin Veselin Topalov i naš najbolji velemajstor Ivan Šarić koji je dobio pozivnicu.


U prva tri dana zagrebačkog spektakla bit će odigran turnir u brzom šahu u tempu od 25 minuta za cijelu partiju i dodatak od 10 sekundi nakon svakog poteza. Pobjeda će donositi dva boda, a remi jedan bod.


Nakon toga će biti odigran dvodnevni dvokružni brzopotezni turnir u tempu od pet minuta za cijelu partiju i dodatak od dvije sekunde poslije svakog poteza, pri čemu će pobjeda donositi jedan bod, a remi pola boda.


Konačan redoslijed bit će određen na temelju ukupnog broja osvojenih bodova na oba turnira.


O važnosti Grand Chess Toura najviše govori podatak da će od slijedeće godine imati kvalifikacijski karakter za plasman na Turnir kandidata, na kojem pobjednik stječe status izazivača svjetskog prvaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!