22:44 / 04.07.2019.

Autor: M.M./Hina

Šah: Treća uzastopna pobjeda Magnusa Carlsena

Magnus Carlsen (Marko Prpic/PIXSELL)

Magnus Carlsen (Marko Prpic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen postigao je treću uzastopnu pobjedu i učvrstio se u vodstvu.
U 8. kolu vrlo jakog "Croatia Grand Chess Toura", najjačeg ovogodišnjeg pojedinačnog šahovskog natjecanja u svijetu, aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen postigao je treću uzastopnu pobjedu i učvrstio se u vodstvu.

Nakon što je glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko povukao prvi potez u partiji Ding - Carlsen, događaji su krenuli u očekivanom smjeru. Iako je vodio crne figure, Carlsen je agresivnim nastupom u centru postigao prednost i onda osvajanjem lovačkog para izborio prijelaz u povoljniju završnicu. Tehnički besprijekornom igrom iz poteza u potez povećavao je prednost i na kraju prodorom svog kralja na damino krilo slomio otpor suparnika.

Zanimljivo je da Amerikanac Wesley So i dalje uporno prati Carlsena. U partiji s Hikaruom Nakamurom privremeno je osvojio pješaka i onda u pješačkoj završnici na školski način realizirao prednost.

Nizozemac Anish Giri konačno je upisao prvu pobjedu na turniru. U partiji s Azerbajdžancem Šahrijarom Mamedjarovom krenuo je vrlo oštro i žrtvom pješaka natjerao suparnika na heterogenu rokadu. U sjajno vođenom napadu, nakon žrtve topa ogolio je crnog kralja i doveo ga u bezizlazan položaj, tako da se Azer predao već u 31. potezu.

Bivši svjetski prvak Vishy Anand u završnici je postigao jasnu prednost protiv Fabiana Caruane, ali je u kritičnom trenutku propustio pravi potez i Caruana je taktičkim prijetnjama uspio izbjeći poraz. Remijem su završene i partije Aronian - Nepomniači i Karjakin - Vachier Lagrave.

Rezultati 8. kola: Ding - Carlsen 0:1, So - Nakamura 1:0, remi, Aronian - Nepomniači, Anand - Caruana remi, Giri - Mamedjarov 1:0, Karjakin - Vachier Lagrave remi.

Poredak poslije 8. kola: Carlsen 6 bodova, So 5,5, Caruana, Nepomniači i Aronian po 4,5, Ding 4, Vachier-Lagrave, Giri, Anand i Karjakin po 3,5,  Mamedjarov i Nakamura po 2,5 boda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!