13:26 / 26.03.2020.

Autor: K.L./Hina

Šah: Prekinut i Turnir kandidata

Ilustracija (Marko Prpic/PIXSELL)

Ilustracija (Marko Prpic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Rezultati prvih sedam kola vrijede te će se turnir nastaviti odigravanjem dvoboja 8. kola, dodao je Dvorkovič.
Turnir kandidata za status izazivača svjetskog šahovskog prvaka Magnusa Carlsena koji se održava u ruskom Jekaterinburgu prekinut je u četvrtak nakon odigranih sedam od predviđenih 14 kola, objavio je Međunarodni šahovski savez (FIDE).

- Ruska vlada danas je donijela odluku kako se od 27. ožujka prekida zračni promet s drugim državama bez vremenskog okvira do kada će to trajati. U takvoj situaciji FIDE ne može nastaviti s odigravanjem turnira jer ne može jamčiti kako igračima tako i sucima siguran povratak kućama. Stoga sam odlučio prekinuti turnir koji će se nastaviti kasnije, a točni datumi odigravanja bit će objavljeni čim će to biti moguće s obzirom na pandemiju koronavirusa, objavio je predsjednik FIDE Arkadij Dvorkovič.


Rezultati prvih sedam kola vrijede te će se turnir nastaviti odigravanjem dvoboja 8. kola, dodao je Dvorkovič.

Na turniru je sudjelovalo osam vrhunskih svjetskih igrača, a do trenutka prekida na vrhu su se nalazili Francuz Maxime Vachier-Lagrave i Rus Jan Nepomniači sa po 4.5 boda, bodom više od Amerikanca Fabiana Caruane, Nizozemca Anisha Girija, Kineza Hao Wanga i Rusa Aleksandra Griščuka, dok su na začelju sa po 2.5 boda bili Kinez Liren Ding i Rus Kiril Aleksejenko.

Kako je Turnir kandidata posljednjih dana bio jedini vrhunski sportski događaj koji se odvijao u svijetu, mečeve je uživo putem FIDE-ina YouTubea kanala pratilo stotine tisuća gledatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!