Šarić bolji od Girija

07.07.2021.

23:00

Autor: K.L./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske u Kongresnom centru NSK počeo je trodnevni turnir u brzom šahu desetorice vrhunskih svjetskih velemajstora, prva etapa Rapid/Blitz turnira za nagradni fond od 150 tisuća USD.

Igra se tempom od 25 minuta za cijelu partiju uz dodatak od 10 sekundi nakon svakog poteza, a pobjeda donosi 2 boda, remi 1 bod, a poraz 0 bodova. Nakon 9 kola Rapida slijedit će dvodnevni dvokružni brzopotezni turnir s tempom od 5 minuta za cijelu partiju uz dodatak od 2 sekunde poslije svakog poteza, na kojem će pobjeda donositi 1 bod, remi 0,5 boda, a poraz 0 bodova. Konačni poredak odredit će se na temelju ukupnog broja osvojenih bodova na oba turnira.

Prvog dana odigrana su 3 kola, koja je najuspješnije apsolvirao novi Carlsenov izazivač Ian Nepomniači. Pobjedama nad Antonom Korobovom i Šahrijarom Mamedjarovom, te remijem s Viswanathanom Anandom ruski velemajstor je zasjeo na vrh tablice sa 5 bodova, sa dva boda prednosti pred najopasnijim suparnicima. Iako je imao nepovoljan ždrijeb sa crnim figurama u prvim partijama, odličan posao napravio je naš najbolji velemajstor Ivan Šarić, koji se istaknuo lijepom pobjedom nad Nizozemcem Anishem Girijem u sjajno igranoj topovskoj završnici.

Rezultati:
1. kolo: Nepomniači-Korobov 1-0, Mamedjarov-Vachier Lagrave 1-0, Anand-Van Foreest 1-0, Griščuk-Giri remi, Duda-Šarić I. remi.
2. kolo: Korobov-Šarić I. 1-0, Giri-Duda remi, Van Foreest-Griščuk remi, Vachier Lagrave-Anand 1-0, Nepomniači-Mamedjarov 1-0.
3. kolo:
Mamedjarov-Korobov remi, Anand-Nepomniači remi, Griščuk-Vachier Lagrave remi, Duda-Van Foreest remi, Šarić I.-Giri 1-0.
Poredak poslije 3. kola:
Nepomniači 5 bodova, Mamedjarov, Anand, Griščuk, Duda, Vachier-Lagrave, Korobov i Šarić I. po 3, Giri i Van Foreest po 2 boda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!