22:37 / 15.05.2020.

Autor: I.L./Hina

Šah: 20 najboljih na Steinitzu

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Desetoricu šahista predvodi aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen.
U povodu rođendana Wilhelma Steinitza (1836. -1900.) koji je pobjedom nad Johannesom Zukertortom 1886. godine postao prvi službeni svjetski šahovski prvak, Međunarodna šahovska federacija FIDE organizirala je trodnevni internetski memorijalni turnir na kojem u dvije odvojene sekcije sudjeluje dvadesetero ponajboljih svjetskih šahista i šahistkinja.

Desetoricu šahista predvodi aktualni svjetski prvak Magnus Carlsen, a suparnici su mu trostruki brzopotezni svjetski prvak Aleksandar Griščuk, svjetski brzopotezni prvak iz 2013. Le Quang Liem, te Peter Svidler, Šahrijar Mamedjarov, Daniil Dubov, Xianghzi Bu, Anton Korobov, Jeffery Xiong i David Anton Guijarro.

Šahistkinje predvodi dvostruka svjetska brzopotezna prvakinja Katerina Lagno, a suparnice su joj tri bivše svjetske prvakinje Aleksandra Kosteniuk, Antoaneta Stefanova i Tan Zhongyi, te Sarasadat Hademalsharieh, Lei Tingjie, Marie Sebag, Zhansaya Abdumalik, Elisabeth Paehtz i Daysi Cori. Format njihovih turnira je dvokružni u tempu od 3 minute za cijelu partiju uz dodatak od dvije sekunde nakon svakog odigranog poteza.

Danas je u obje konkurencije odigrano prvih 6 kola, koja su najuspješnije apsolvirali Magnus Carlsen i Aleksandra Kosteniuk. Iako je pretrpio poraz od Antona Korobova, Carlsen je prvi dan završio na prvom mjestu s 4 boda, a razočarao je Aleksandar Griščuk sa samo 2,5 boda. Aleksandra Kosteniuk je silovito startala i nakon 5 uzastopnih pobjeda zabilježila prvi remi.

Evo trenutačnog poretka u muškoj konkurenciji:
Carlsen 4 boda, Bu, Dubov i Mamedjarov po 3,5, Xiong i Svidler po 3, Korobov, Le i Griščuk po 2,5, Anton Guijarro 2 boda.
Poredak šahistkinja poslije 6 odigranih kola:
Kosteniuk 5,5 bodova, Tan 4, Lei, Lagno, Sebag i Stefanova po 3,5, Abdumalik 2,5, Hademalsharieh i Paehtz po 2, Cori bez bodova.
Sutra će se odigrati slijedećih 6 kola, a u nedjelju posljednjih 6 kola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!