Šarić za HRT: Prezadovoljan sam nastupom

09.07.2021.

20:13

Autor: Ivan Dorian Molnar/Sport/Dnevnik/M.Š./HRT

Ivan Šarić

Ivan Šarić

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu se održava Croatia Grand Chess Tour, prestižni šahovski turnir s 11 ponajboljih svjetskih velemajstora. 

Među ostalima, nastupaju dva bivša svjetska prvaka, Kasparov i Anand, izazivač svjetskog prvaka Nepomnjašči, te najbolji hrvatski šahist, velemajstor Ivan Šarić. S njime je nakon odigranog turnira po ubrzanom tempu razgovarao Ivan Dorian Molnar.

- Prezadovoljan sam na kraju s igrom i s rezultatom naravno. Prije turnira sam smatrao da je 50% odličan rezultat, ali zapravo bilo je teško išta prognozirati i procijenjivati. Skoro se godinu i pol dana nije igrao klasični šah za pločom i sve se onako svodilo na nekakav osjećaj. Cijeli sam se turnir osjećao dobro. Bilo je par i propuštenih šansi, ali bilo je i par partija u kojima sam se izvukao. Tako da na kraju mislim da je 5 bodova nekakav realan odraz onoga što se događalo za pločom. Sada mi slijedi Svjetski kup. Odmah mi je koncentracija na tome, poručio je u razgovoru za HRT. 

Inače ste u odličnoj formi i osvojili prvenstvo Mediterana. Koliki je bio izazov igrati ovdje s ponajboljim svjetskim velemajstorima?

- Do sada sam u karijeri imao svega jedan, dva turnira takve snage, zapravo. Ovo je prvi put da igram na rapid tempu, koji možda meni osobno i najviše paše za razliku od klasičnog i brzopoteznog. Meni on osobno najviše odgovara, to se na kraju i vidjelo.

Šteta što nema publike. Turnir je iznimno praćen putem interneta što zbog činjenice da nastupate vi, ali i Gari Kasparov pod hrvatskom zastavom. Koliko je sve skupa, ovakav jedan turnir, promocija šaha za Hrvatsku?

- Naravno da je to velika stvar za Hrvatsku. Turnir ovakve snage i ovakvog renomea, imam samo riječi hvale i nadam se da će se ova tradicija nastaviti dalje, zaključuje. 

U subotu i nedjelju natjecanja se nastavljaju brzopoteznim turnirom, a pod hrvatskom će zastavom igrati najveći šahist u povijesti - Gari Kasparov. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!