18:10 / 16.06.2020.

Autor: I.L./Hina

Sagan zbog debija na Giru preskače dva klasika

Peter Sagan (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Peter Sagan (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Foto: - / REUTERS

Sagan je jedan od najboljih svjetskih sprintera i specijalista za jednodnevne utrke.
Slovački biciklistički as i trostruki svjetski prvak u cestovnim utrkama Peter Sagan ove će godine propustiti dvije monumentalne klasične utrke, Tour of Flanders i Paris-Roubaix, kako bi u listopadu, prvi put u karijeri, nastupio na odgođenom Giro d'Italia, objavila je u utorak njegova momčad Bora-Hansgrohe.  

Sagan je jedan od najboljih svjetskih sprintera i specijalista za jednodnevne utrke, na kojima je u prošlosti imao dosta uspjeha, o čemu svjedoče tri uzastopna naslova svjetskog prvaka (2015. - 2017.) te pobjede na Tour of Flanders (2016.) i Paris - Roubaix (2018.), uz još nekoliko drugih mjesta.

U normalnim okolnostima, bez odgoda izazvanih pandemijom bolesti Covid-19, Sagan bi imao dovoljno vremena za sudjelovanje na monumentalnim klasicima, koji imaju termin početkom travnja, i na talijanskom Giru u svibnju. No, u novom, zgusnutom kalendaru Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI), sve su tri spomenute utrke prebačene za listopad te su Sagan i njemu slični biciklisti morali birati gdje će se naći na startnoj listi.

- Dao sam svoju riječ organizatorima Gira da će Peter nastupiti, a isto je i on učinio. Mi držimo do svojih obećanja, objasnio je ovakvu odluku direktor momčadi Bora-Hansgrohe Ralph Denk.

Sagan je tako u svoj kalendar uvrstio utrke na kojima još nije uspio pobijediti, a nekoliko je puta bio blizu. Sezonu će započeti 1. kolovoza sudjelovanjem na utrci Strade Bianche, a tjedan dana poslije će pokušati doći do svoje prve pobjede na talijanskom klasiku Milano - San Remo, na kojem je dvaput osvajao drugo mjesto (2017. i 2013.).

Sagan je do sada izbjegavao Giro kako bi se što bolje mogao pripremiti za Tour de France na kojem je u posljednjih osam izdanja rekordnih sedam puta osvajao zelenu majicu za najboljeg sprintera, odnosno svaki put kad bi došao do cilja u Parizu, jer je 2017. diskvalificiran nakon četvrte etape. Tour i dalje ima nezaobilazno mjesto u kalendaru osebujnog 30-godišnjeg Slovaka, a ove će godine od 27. kolovoza do 20. srpnja jurišati po svoju osmu zelenu majicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!