Šafranić o legendarnom meču s Cikatićem: To nije bilo viđeno dugi niz godina

24.03.2020.

09:30

Autor: Lovorko Magdić/K.L./HRT

default error photo
"Ogromno je moje prisjećanje na Branka Cikatića."
Legendarni hrvatski borac i zvijezda mješovitih borilačkih sportova Vjekoslav Šafranić (70) u svojoj bogatoj karijeri osvojio je naslove svjetskog prvaka u karateu i kickboxingu, a s posebnim se emocijama za Hrvatski radio prisjetio preminulog rivala i prijatelja Branka Cikatića i njihovog meča 1983. godine u Zagrebu.

- Ogromno je moje prisjećanje na Branka Cikatića. Imali smo jedan meč u Zagrebu koji dugi niz godina nije viđen, s toliko adrenalina nabijeno, kao u najboljim danima kad su se Hajduk i Dinamo borili za titulu. Branko je u tom meču predstavljao Hajduk i Dalmaciju, a ja Dinamo i Zagreb. To je sasvim spontano izašlo prije meča, nije to bio PR ili dogovor, to se spontano dogodilo. Ja sam bio svjetski prvak 1982. u Hong Kongu u kickboxu, a on je po amaterskoj verziji isto bio svjetski prvak i htjeli smo tim mečom popularizirati 'full-contact' i kickboxing. Mislim da smo u tome uspjeli jer je dvorana Doma sportova bila toliko puna da je 500 ili više osoba ostalo ispred nje, rekao je Šafranić u razgovoru s Lovorkom Magdićem.  

- Branko je bio vrhunski borac, kasnije je bio prvak u K-1. Zaista u to vrijeme jedan od najprestižnijih turnira u kickboxingu, a on ga je osvojio. To je bila njegova veličina. Nažalost, ja nisam prilike imao ići na K-1, ubrzo sam se oprostio, Branko je mlađi od mene šest godina. Tužan sam, bio sam i prije kad sam ga posjetio u bolnici i vidio kako izgleda. Bio je veliki borac u ringu, ali još veći borac za svoj život.

Kad sam čuo da je umro, prošlo je to kroz mene, kao što je potres kroz moj Zagreb. Tužno se osjećam, zvali su me prijatelji kad se dogodio potres, prolazili su me trnci, a ja sam im rekao - Zagreb je tužan grad. Suosjećam sa svima onima koji su ga poznavali. Hvala njemu na svemu što je napravio za sport, a posebno full-contact, dodaje Šafranić.

Cikatić je bio istaknuti profesionalac u kick-boxingu i tajlandskom boksu. U amaterskom kick-boxingu bio je svjetski prvak 1981. godine, a europski prvak 1979., 1980., 1981., 1982. i 1983. godine. Nastupajući kao profesionalac, bio je svjetski prvak 1987., 1988., 1989. i 1992. godine, a europski prvak 1986. godine, dok je 20. travnja 1993. u Japanu postao pobjednik prvog K-1 "grand prix" turnira.

- Naš zadnji razgovor, iz zaklade sportaša veterane, gdje sam ja na čelu, donirali smo mu sredstva za oporavak. On se zahvalio na tome, teško je govorio, a rekao je: "Hvala prijatelju, mogli bi, kad ozdravim, napraviti jedan ekshibicijski meč. Ja sam tad protrnuo i rekao: "Samo ti ozdravi, to ćemo opet napraviti, napunit ćemo opet dvoranu". To su bile naše zadnje riječi. Svima još jednom izražavam sućut, kaže Šafranić i otkriva pobjednika njihovog meča:

- Obojica smo u tom meču bili pobjednici jer smo napunili dvoranu i popularizirali full contact i kickboxing, a pobjeda je na kraju pripala meni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!