SAD objavile diplomatski bojkot ZOI u Pekingu

06.12.2021.

23:00

Autor: I.L./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tingshu Wang / REUTERS

Sjedinjene Države priopćile su da neće slati vladine dužnosnike na Zimske olimpijske igre 2022. koje se održavaju u Pekingu (od 4. do 20. veljače 2022.), nakon čega je Kina obećala neodređene "protumjere" protiv takvog diplomatskog bojkota.

Predsjednik Joe Biden izjavio je prošli mjesec da razmišlja o takvom diplomatskom bojkotu želeći tako istaknuti kritiku stanja ljudskih prava u Kini, uključujući i ono što Washington naziva "genocidom nad manjinskim muslimanima u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang".

- Bidenova administracija neće slati nikakvo diplomatsko ili službeno predstavništvo na Zimske olimpijske igre i Paraolimpijske igre u Pekingu 2022. s obzirom na genocid u Narodnoj Republici Kini i zločine protiv čovječnosti u Xinjiangu i druga kršenja ljudskih prava, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Diplomatski bojkot, koji su potaknuli neki članovi američkog Kongresa ne bi utjecalo na prisustvo američkih sportaša, dodala je.

- Sportaši u timu SAD-a imaju našu punu podršku. Bit ćemo sto posto uz njih dok navijamo u svojim domovima.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je na brifingu ranije u Pekingu da se oni koji pozivaju na bojkot "razmeću" i da bi trebali prestati "kako ne bi utjecali na dijalog i suradnju između Kine i Sjedinjenih Država u važnim područjima".

- Ako SAD inzistiraju na svjesnom održavanju tog smjera, Kina će poduzeti odlučne protumjere, rekao je, ne objašnjavajući.

SAD bi trebale biti domaćin Olimpijskih igara 2028. u Los Angelesu što postavlja pitanje kako bi Kina mogla odgovoriti u međuvremenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!