Ruski šahovski savez prelazi u Aziju

28.02.2023.

18:11

Autor: I.L./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zimneva Natalia / Shutterstock.com

Ruska šahovska federacija objavila je u utorak da od svibnja više neće biti europska članica već će biti pripojena Azijskom šahovskom savezu, prenosi AFP.

Ova mjera, koja je odobrena na azijskom šahovskom summitu u Abu Dhabiju, dolazi u trenutku kada nekoliko ruskih sportskih saveza, uključujući i nogomet, također razmišlja o napuštanju Europe.


- Danas se dogodio povijesni događaj. Prvi put se jedna šahovska federacija, jedna od najjačih u svijetu, preselila s jednog kontinenta na drugi, rekao je predsjednik ruske federacije Andrej Filatov.


- Veselim se ovoj plodonosnoj suradnji, sudjelovanju ruskih timova na kontinentalnim natjecanjima i organizaciji azijskih natjecanja u Rusiji, dodao je Filatov.


Ruska federacija je precizirala da će ova mjera stupiti na snagu 1. svibnja.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pozdravio je "vrlo dobre vijesti za naše šahiste i za naš savez", što će ruskim sportašima omogućiti sudjelovanje na "velikim međunarodnim natjecanjima".


Prelazak iz Ruske Federacije u Azijsku federaciju dolazi nakon godina napetosti s Europskom šahovskom federacijom, koje su se pojačale od početka ofenzive Moskve protiv Ukrajine.


U ožujku 2022., nekoliko dana nakon početka sukoba, Međunarodna šahovska federacija (FIDE) i Europska šahovska unija (ECU) objavile su suspenziju Ruskog saveza.


Ruski igrači su ipak mogli nastaviti sudjelovati u međunarodnim natjecanjima pod "neutralnom" zastavom FIDE.


Nakon izbijanja sukoba, nekoliko ruskih sportskih tijela suspendirano je od strane međunarodnih organizacija, a ruski sportaši su suspendirani ili im je zabranjeno natjecanje pod njihovom zastavom.


Kao odgovor, Ruski nogometni savez, suspendiran iz svih europskih natjecanja, više je puta prijetio da će se pridružiti Azijskoj konfederaciji.


Također se od početka godine vodi intenzivna rasprava oko sudjelovanja ruskih i bjeloruskih sportaša uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.


Rusija je u velikoj mjeri dominirala svijetom šaha desetljećima, osobito učinivši ovo područje prostorom borbe sa Sjedinjenim Državama tijekom Hladnog rata, a Ruska federacija je velesila u šahu.


FIDE-om također predsjedava bivši zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič, koji je ponovno izabran prošlog kolovoza, pobijedivši u izborima Ukrajinca Andrija Baričpoleca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!