19:37 / 12.08.2020.

Autor: I.Ž.K./Hina

Ruski atletski savez platio kaznu na vrijeme

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)

Foto: - / -

Svjetska atletika je zaprijetila Ruskom atletskom savezu izbacivanjem iz organizacije ako do 15. kolovoza ne plati kaznu zbog kršenja antidopinških pravila.
Ruski atletski savez platio je kaznu od 6,31 milijuna američkih dolara Svjetskoj atletici (bivši IAAF), zbog kršenja antidopinških pravila, objavili su u srijedu državni ruski mediji.

Svjetska atletika je zaprijetila Ruskom atletskom savezu izbacivanjem iz organizacije, ako do 15. kolovoza ne uplati pet milijuna dolara kazne za kršenje antidopinških pravila te dodatnih 1,31 milijuna zbog toga što do 1. srpnja nisu uspjeli platiti originalnu kaznu.

Ruski atletski čelnici su prije nešto više od mjesec dana tvrdili da nisu uspjeli sakupiti novac za plaćanje kazne.

Potencijalno isključenje Ruskog atletskog saveza onemogućilo bi nastup ruskim atletičarima i atletičarkama na međunarodnim natjecanjima, čak i onima kojima je bio dopušten nastup kao neutralnim sportašima. Ruski atletski savez je u priopćenju objavio da je sredstva za plaćanje kazne dobio od ruskog Ministarstva sporta.

Kako bi izbjegao suspenziju Ruski atletski savez još mora do kraja kolovoza podnijeti plan za reformu antidopinškog sustava te pokazati napredak u ostvarenju postavljenjih ciljeva za poboljšanja u borbi protiv dopinga.

Ruski sportaši su s atletskih natjecanja isključeni već pet godina kao reprezentacija, a pojedincima je bio dopušten nastup bez nacionalnih obilježja.

Plaćanjem kazne i prihvaćanjem politike "nulte tolerancije na doping", Ruski atletski savez traži priliku za početak procesa ponovnog aktiviranja članstva u Svjetskoj atletici, navedeno je u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!