Rusija i Bjelorusija pozvane na Azijske igre

26.01.2023.

14:38

Autor: A.M./Hina

Ruska zastava

Ruska zastava

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Olimpijsko vijeće Azije (OCA) ponudilo je ruskim i bjeloruskim sportašima sudjelovanje na Azijskim igrama, što je prvi korak prema njihovom natjecanju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

- OCA vjeruje u ujedinjujuću snagu sporta i da bi se svi sportaši, bez obzira na nacionalnost ili putovnicu koju posjeduju, trebali moći natjecati u sportskim natjecanjima, stoji u priopćenju OCA-e.


- OCA je ponudio ruskim i bjeloruskim sportašima koji ispunjavaju uvjete priliku sudjelovati na natjecanjima u Aziji, uključujući Azijske igre, dodaje se.


Azijske igre su kvalifikacije za Olimpijske igre i taj bi potez mogao pomoći sportašima iz dviju zemalja da izbore vizu za Parizu 2024. Kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu u nekim su sportovima već počele, a tijekom godine održavaju se i mnoge druge.


Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je u svom priopćenju rekao da "pozdravlja i cijeni ponudu Olimpijskog vijeća Azije da se ruskim i bjeloruskim sportašima omogući pristup azijskim natjecanjima".


- Niti jedan sportaš ne smije biti spriječen natjecati se samo zbog svoje putovnice," poručili su iz MOO-a, dodavši kako "bi trebalo dodatno istražiti put za povratak sportaša iz dviju zemalja na natjecanja pod strogim uvjetima.


Oglasila se i gradonačelnica Pariza, 63-godišnja Anne Hidalgo, koja je izjavila kako želi vidjeti ruske sportaše na Olimpijskim igrama tijekom 2024. godine, ali pod neutralnom zastavom.


Spremnost olimpijskih čelnika da uključe Rusiju i njezinog vojnog saveznika Bjelorusiju vjerojatno će u Kijevu biti dočekana s bijesom.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se osvrnuo na to pitanje u utorak nakon razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.


- Posebno sam naglasio da sportašima iz Rusije ne bi trebalo biti mjesta na Olimpijskim igrama u Parizu, napisao je Zelenski na svom Telegramu o razgovoru s Macronom.


Zelenski se i u razgovoru s predsjednikom MOO-a Thomasom Bachom u prosincu, usprotivio ideji da ruski sportaši sudjeluju pod bilo kakvom neutralnom zastavom na Ljetnim igrama 2024.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!