16:25 / 03.03.2022.

Autor: I.L./Hina/HRT

Rusi i Bjelorusi isključeni iz LEN-ovih natjecanja

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Microgen / Shutterstock

Brojnim savezima koji su odlučili isključiti ruske i bjeloruske sportaše sa svojih natjecanja zbog ruske invazije na Ukrajinu priključila se u četvrtak i Europska plivačka federacija (LEN).

- Europski savez za vodene sportove (LEN) sastao se jučer i odlučio ne pozivati ​​ruske i bjeloruske sportaše i dužnosnike na LEN događaje kao odgovor na invaziju ruskih snaga na Ukrajinu, do daljnjega, navodi se u priopćenju LEN-a koji dodaje da do daljnjega neće biti organizirana nikakva LEN natjecanja na teritoriji Rusije ili Bjelorusije.


LEN je također izrazio potporu ukrajinskim sportašima i ukrajinskom narodu.


- LEN oštro osuđuje postupke ruske vlade koju podržava Bjelorusija u njezinoj invaziji na Ukrajinu. Ovaj čin rata razbio je živote ukrajinskih građana i potpuno je protivan sportskom duhu, dodaje LEN.


Osim toga, LEN je objavio i da podržava konkretnu humanitarnu inicijativu umjetničkih plivačkih i ronilačkih saveza Hrvatske za smještaj ukrajinskih sportaša i članova obitelji kao izbjeglica. Ovaj projekt, koji podržava FINA, omogućit će sportašima da nastave trenirati i predstavljati Ukrajinu na međunarodnim natjecanjima. Ovu inicijativu podržava Ministarstvo sporta i turizma RH, a domaćini će biti Zagreb, Zadar, Rijeka i drugi, navodi se na stranicama LEN-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!