14:22 / 04.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Rus Sivakov promijenio državljanstvo nakon napada na Ukrajinu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Radu Razvan / Shutterstock

Međunarodni biciklistički savez (UCI) u petak je dopustio Pavelu Sivakovu (24) promjenu državljanstva iz ruskog u francusko, objavila je njegova momčad INEOS Grenadiers.

Sivakov je rođen u Italiji, ali je već s jednom godinom starosti s roditeljima, također biciklistima preselio u Francusku.


- Francuska je zemlja u kojoj sam odrastao, u kojoj sam se obrazovao i u kojoj sam se zaljubio u vožnju biciklom koja me je i dovela do utrka. Nju smatram svojim domom, kazao je Sivakov dodavši kako je ruska invazija na Ukrajinu dovela do toga da ubrza svoju promjenu državljanstva:


- Već sam neko vrijeme želio postati francuski državljanin, a s obzirom na ono što se sada događa u Ukrajini dovelo je do toga da ubrzam proces. Sve moje misli su s ukrajinskim narodom. Kao i većina ljudi na svijetu, nadam se miru i brzom završetku stradanja u Ukrajini, dodao je Sivakov.

Sivakov je s nepune 22 godine 2019. završio "Giro d'Italia" na devetoj poziciji te iako to nije potvrdio rezultatima u posljednje dvije godine, smatra ga se jednim od najvećih talenata svoje generacije kada su u pitanju velike trotjedne utrke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!