Rudić: Smatram da sport nije dovoljno cijenjen u Hrvatskoj

10.05.2021.

14:50

Autor: Studio 4/K.L./HRT

Ratko Rudić

Ratko Rudić

Foto: Studio 4 / HTV

Proslavljeni hrvatski vaterpolski trener Ratko Rudić gostovao je u Studiju 4 i komentirao stanje u hrvatskom sportu s naglaskom na financiranje.

Povod razgovora bila je izjava Ante Kostelića koji je za HRT rekao da će imati mirovinu manju od 2500 kuna.

- Ovdje se ne radi o mirovinama, informacija koju je Kostelić dao, poslije smo vidjeli da on još nije u mirovini i kad će ići u mirovinu, to će biti drugačija cifra. Ja sam u Hrvatskoj radio nešto manje od 10 godina i imam penziju koja odgovara tome, ne želim govoriti kolika će mi biti mirovina, ali to nije bitno. Drugo je pitanje da se vrhunski sportski rezultati i izvrsnost hrvatskih sportskih trenera valorizira, kroz neko priznanje, kao neka naknada za izvrsnost, rekao je Ratko Rudić.

Postavlja se pitanje zašto se treneri ne cijene dovoljno u Hrvatskoj.


- Imam svoje mišljenje o tome, smatram da sport nije dovoljno cijenjen u Hrvatskoj kao u drugim državama. Hrvatska za sport izdvaja na nacionalnom nivou daleko od svih drugih zemalja u Europskoj uniji. Uzmimo osvajanje olimpijske medalje u Londonu, mi smo sveukupno nagrađeni za prvo mjesto četiri puta manje nego što je Srbija za treće mjesto, i deset puta manje nego što je Italija za drugo mjesto. Nije u pitanju samo visina iznosa. Postoji namjera da se kroz novi Zakon o sportu treneri uključe, rekao je Rudić.


Proslavljeni trener govorio je kako to izgleda u Sjedinjenim Američkim Državama.


- U Americi to se uopće ne da uspoređivati, zlatna medalja na OI, ima vrijednost kao i Nobelova nagrada. Oni nemaju sustav nagrađivanja kao mi, ali imaju sustav organizacije skupljanje sredstava, gdje osvajači olimpijskih medalja imaju milijunske zarade. Mi smo u Hrvatskoj na začelju što se tiče nagrađivanja, rekao je Rudić te se nada da će sustav financiranja sporta u Hrvatskoj riješiti jednog dana. 

Ratko Rudić u Studiju 4

Ratko Rudić u Studiju 4

Foto: Studio 4 / HTV

- Treba imati u vidu da vrhunski sport nije samo predstavljanje države u svijetu. U Austriji, njihov prihod od turizma je duplo veći nego hrvatski, pola prihoda je iz sportskih aktivnosti. Danas je sport u Ministarstvu turizma, i austrijski primjer vrlo dobro govori. Sport je motiv za bavljenje fizičkom aktivnosti djeci, koja se trebaju baviti sportom barem jedan sat dnevno. Možemo imati puno veću ulogu, nego sam sportski rezultat koji je samo objektivno mjerilo. Hrvatski sport je jedna od najuspješnijih aktivnosti u hrvatskom društvu, rekao je Rudić.

Istaknuo je da ne postoje povlaštene sportske mirovine te da se to treba riješiti sustavno, da se valorizira sportski rezultat.

- Mi još nismo riješili kategorizaciju sportova, kako financirati individualne, a kako kolektivne sportove, dodaje.

- Ne postoji sustav financiranja sporta, jedno je financiranje sporta na nacionalnoj razini, a drugo je na lokalnoj razini. Na primjer, Francuska ima sustav financiranja sporta koji je dobar i centraliziran, izuzimam nogomet koji je posebna stvar. Oni rješavaju status trenera i pojedinog igrača i u malim sportovima, ide mirovinsko i zdravstveno, administrativno su riješeni, što kod nas nije do kraja. Mi nemamo prioritete financiranja na nacionalnoj razini, mi moramo izabrati sportove koje bi trebalo financirati, a pitanje je zatim kako organizirati sustav na lokalnoj razini.

Komentirao je i posljednju temu u sportskom svijetu, prelaženje igrača da igraju za druge reprezentacije, ovaj vikend takvu je namjeru iskazao mladi nogometaš Borna Sosa koji želi igrati za Njemačku.

- Postoji svaki internacionalni savez koji ima pravila po kojima igrači mogu igrati za pojedine reprezentacije. Treba se pridržavati tih pravilnika i izbjegavati određene emotivne reakcije i sentimente koji su prisutni kod igrača. Treba omogućiti sportašima da izaberu put koji im je najbolji, kazao je Rudić te zaključio:

- Da se dođe do rezultata na Olimpijskim igrama, treba se ulagati jako puno. Mislim da ljudi nemaju jasnu sliku koliko se ulaže u pojedine sportove i sportaše te trenere koji su centralne figure u sportskom pokretu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!