Revolucija u vaterpolu, Barakude sutra u Zagrebu testiraju nova pravila

07.03.2023.

08:39

Autor: HRT/HVS

Izbornik Tucak i vaterpolisti

Izbornik Tucak i vaterpolisti

Foto: Marko Lukunic/ / PIXSELL

Sutra u Zagrebu počinje kvalifikacijski turnir Svjetskog kupa s kojeg će se dvije najbolje momčadi plasirati na Super Final ili završni turnir ovog ljeta u Los Angelesu, a ovaj turnir bit će poseban zbog izmjena nekoliko važnih pravila. 

U isto vrijeme u Podgorici igra se se drugi kvalifikacijski turnir, a od tamo u SAD putuju tri najbolje reprezentacije. Podsjetimo, na bazenu uz Savu će nastupati Hrvatska, Italija, Mađarska, Francuska, Japan te SAD, koji kao domaćin ima zagarantirano mjesto na završnom turniru.


Izabranici Ivice Tucka okupili su se u nedjelju navečer, te su od ponedjeljka krenuli s treninzima. Za ovaj turnir morat će se upoznati i s novim pravilima. Bivša FINA, sada World Aquatics je u listopadu prihvatila određene promjene pravila vaterpolske igre i koje su stupile na snagu 1. siječnja 2023. Kako je to ipak polovica klupske sezone, u Europi se još nije igralo po tim pravilima, ali upravo će zagrebački (kao i istodobni podgorički turnir Svjetskog kupa) biti europska premijera primjene novih pravila.


2 metra


Prostor u kojem vrijedi pravilo 2 metra je malo sužen. On se sada odnosi na prostor 2 metra od gol-crte prema sredini bazena (kao i dosad), ali bočne su strane ograničene na po 2 metra od lijeve odnosno desne vratnice. Gledatelji će odmah to uočiti budući da će na 2 metra od lijeve i desne vratnice postojati jasna oznaka, najvjerojatnije u crvenoj boji. Kada bi to usporedili s nogometom, to je nešto nalik prostoru peterca unutar kaznenog prostora.

To konkretno znači da igrač (s loptom ili bez nje) ukoliko se nalazi primjerice tik do korner crte, ali dalje od 2 metra od vranice, NIJE u 2 metra. Pozicija igrača se gleda prema glavi, a ne nekom drugom dijelu tijela.

Peterac


Vrlo zanimljiva i dobra odluka. Dosad bi sudac u slučaju počinjenja prekršaja za kazneni udarac, istog trenutka prekidao igru, sudio peterac neovisno tomu što je možda napadač postigao već gol (iako pod prekršajem) ili je u izglednoj situaciji za postizanje gola.

Sada sudac može odgoditi odluku o označavanju kaznenog udarca i pričekati vidjeti akciju napadača do kraja (primjerice, protunapad), ali obvezno mora cijelo vrijeme, i u trenutku same akcije, podignutom rukom označiti da se radi o potencijalnom petercu.

Ukoliko napadač postigne gol, pogodak se priznaje i nema potrebe za petercem, ali ostaje jasno osobna pogreška počinitelju prekršaja. Ako napadač u puštenoj akciji ne postigne gol, sudac tada dosuđuje kazneni udarac.


Izvođenje peterca


Tijekom izvođenja kaznenog udarca, osim vratara i izvođača peterca, svi ostali igrači moraju biti udaljeni na liniju 6 metara, ne kao dosad 5 metara od crte gola, te udaljeni od izvođača najmanje 3 metra, ne kao dosad 2 metra. Teorijski dakle, neki igrač može biti na 6 metara od linije gola ili gol-auta, ali ujedno i 3 metra sa strane. Ovo daje značajno veću mirnoću igraču pri izvođenju peterca, ali ga stavlja i u bitno povoljniji položaj ako se lopta odbija od vratnice, grede ili ju odbije vratar.


Isključenje bez lopte


Situacija koja je dosad u vaterpolu bila bolja od peterca. U gužvi pred golom, sudi se prekršaj na primjerice centru momčadi koja napada. Njegov čuvar napušta igru, a momčad koja napada to vješto i brzo koristi tako da vanjski igrač brzo asistira centru koji je posve nečuvan. Sada sudac mora pokazati broj isključenog igrača, te nakon toga dati znak napadaču za izvođenje.


Kartoni


Žuti karton sada može dobiti i igrač i službene osobe na klupi. Dosad su oni odmah dobivali crveni karton. Iznimka je dakako, kao i dosad, glavni trener koji može dobiti žuti, kao i crveni karton. Ukoliko glavni trener dobije crveni karton, njegovu ulogu može preuzeti pomoćni trener ili i druga službena osoba s klupe, ali i kapetan momčadi.


Nasilna akcija


To je novi termin koji mijenja dosadašnji koji se na engleskom zvao “brutality” ili brutalnost. “Violent action” ili nasilna akcija nosi automatski 1 do 2 utakmice zabrane nastupa.


Hrvatska će turnir otvoriti sutra protiv SAD-a, 9. ožujka slijedi dvoboj protiv Francuske, 11. ožujka protiv Italije, 12. ožujka protiv Japana te će ga zatvoriti 14. ožujka protiv Mađarske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!