Vozač na Dakru usmrtio gledatelja: Ovo će me pratiti zauvijek

11.01.2023.

17:28

Autor: A.M./Hina

Aleš Loprais, Petr Pokora i Jaroslav Valtr u akciji

Aleš Loprais, Petr Pokora i Jaroslav Valtr u akciji

Foto: Hamad I Mohammed / REUTERS

Tijekom jučerašnje, devete etape relija Dakar poginuo je jedan 69-godišnji gledatelj kojeg je udario kamion, objavili su organizatori natjecanja.

Nesreća se dogodila kada je češki vozač Aleš Loprais kamionom prešao preko jedne dine iza koje je 69-godišnji Talijan čučao kako bi snimio nekoliko fotografija. Vozač ga je udario, a da nije niti znao, pa je nesvjestan svega nastavio vožnju.


Nesretni muškarac je preminuo tijekom transporta u bolnicu u Rijadu. Sve se dogodilo tijekom završnih kilometara 358 kilometara digačke dionice između Rijada i Haradha.


Loprais je tek navečer obaviješten o nesreći nakon čega se stavio na raspolaganje lokalnim vlastima. Od šoka je odustao od daljnjeg nastupa na Dakarskom reliju.


- Imam jako lošu vijest, koju su mi priopćili kad sam se vratio s devete etape. Već smo bili u krevetu kad su mi pokazali snimku utrke na kojoj smo pogreškom udarili čovjeka koji je fotografirao svoju supruga iza dine. Bio je ozlijeđen, osjećao je mučninu i vrtoglavicu u sljedeća dva-tri sata, a na putu do bolnice doživio je srčani udar, napisao je Loprais, dosad vodeći u kategoriji kamiona, na svom Facebook profilu i dodao:


- Ljudski život je prekinut zbog mene, neizravno, jer ja sam vozio. Moram priznati da ni ja ni moja posada to nismo primijetili. Imamo video zapise koji to dokazuju. Ali to ne mijenja činjenicu da je čovjek izgubio život. Došao je vidjeti Reli Dakar i nažalost je bio iza one dine, a mi ga nismo vidjeli to, nitko od nas. Želim izraziti najiskreniju sućut njegovoj obitelji i prijateljima. Jako mi je žao zbog ove nesreće i pratit će me do kraja života, napisao je nesretni Čeh.


U posljednjih nekoliko dana, još je nekoliko puta bilo opasnosti od sličnih nesreća, a vozači su morali trubiti kako bi natjerali gledatelje da se pomaknu.


Dakarski reli se odvija u pretežito pustinjskom području i staza nije omeđena rubnicima niti bilo čim drugim. Na ruti gotovo da i nema nadzora.


Nesretni Talijan bio je poznat po ljubavi prema fotografiji i pustinji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!