10:16 / 30.12.2020.

Autor: K.L./Hina

Reli Dakar uz stoge mjere

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Početak siječnja tradicionalno pripada jednom od najtežih automobilističkih i motociklističkih natjecanja - reli Dakar.
Početak siječnja tradicionalno pripada jednom od najtežih automobilističkih i motociklističkih natjecanja - reli Dakar.

Jedno od najprestižnijih auto-moto natjecanja drugu godinu uzastopce održat će se u Saudijskoj Arabiji. Reli starta 2. siječnja u Džedi, a završava u istom gradu 15. siječnja.
Na rasporedu je prolog i 12 etapa, a nastupit će 108 motociklista, 67 automobila, 42 kamiona, te 21 quadova.
Nagađalo se kako bi se 43. izdanje relija moglo otkazati, no ipak će se održati, ali će svi sudionici morati slijediti stroge sigurnosne i epidemiološke mjere.
Prvo izdanje relija Dakar održano je 1979. godine, a vozilo se od Pariza do Dakra. Zbog nestabilne političke situacije u regiji, reli je 2009. utočište pronašao u Južnoj Americi. Tamo se zadržao jedno desetljeće, a 2020. je utrka preseljena u Saudijsku Arabiju.
Organizatori su pripremili potpuno novu rutu u odnosu na ovogodišnje izdanje utrke. Sudionici će 2021. napraviti krug po Saudijskoj Arabiji, a na ruti će uživati u pustinji, kao i u vožnji uz Crveno more.
Bit će samo jedan dan odmora, a organizatori su poduzeli neke mjere kako bi malo usporili karavanu. Uglavnom zbog nepoznavanja terena. Tako će biti uvedeni 'markeri' za opasna područja, a bit će i "sporih zona".
Ovogodišnji reli obilježile su tragične nesreće i pogibije motociklista Portugalca Paula Goncalvesa i Nizozemca Edwina Stravera. Zbog toga će 2021. biti obavezno nošenje zaštitne odjeće ili zračnih jastuka za motocikliste, a na najkritičnijim mjestima brzina će biti ograničena na 90 km / h.
Španjolac Carlos Sainz (Mini) među automobilistima i Amerikanac Ricky Brabec (Honda) kod motociklista ove su godine slavili u Saudijskoj Arabiji, a tko će biti najbolji 2021. godine doznat ćemo 15. siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!