18:17 / 31.12.2021.

Autor: K.L./Hina

Reli Dakar s nikad viđenim automobilom i motociklima

Rally Dakar

Rally Dakar

Foto: Aref Barahuie / Shutterstock

Treće saudijsko izdanje relija Dakar, koje u subotu kreće iz Jeddaha, održat će se s malo izmijenjenom rutom, ali i s nikad viđenim automobilom i motociklima.

Od 1. do 14. siječnja 2022. u pijesku Arapskog poluotoka natjecat će se 1.065 sudionika u 578 vozila na 8.375 km predviđenih programom ovog 44. Dakara.

Branitelji naslova, Francuz Stéphane Peterhansel (auto/ Audi) i Argentinac Kevin Benavides (motocikli / KTM), su na startu relija, a Peterhansel će voziti hibridni automobil, koji će po prvi put sudjelovati na Dakaru. Drugi Audi-hibrid vozit će iskusni Španjolac Carlos Sainz, trostruki pobjednik iz 2010., 2018. i 2020.

Čak 60 žena također će nastupiti na Dakaru ove godine, uključujući tri potpuno ženske posade i dvije vozačice iz Saudijke Arabije, koja je tek prije dvije godine dopustila ženama da voze.

Saudijski čelnici, često kritizirani zbog kršenja ljudskih prava, već nekoliko godina koriste sport kao diplomatsku polugu za poboljšanje imidža. Reli počinje uvodnim prologom koji polazi iz Jeddaha, lučkog grada na središnjem zapadu u kojem će biti i konačni cilj nakon dvanaest etapa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!