08:26 / 19.12.2019.

Autor: I.L.K./Hina

Rekordna cijena za De Coubertinov dokument

-

-

Foto: - / -

Originalni program OI 1892. prodan za 8,8 milijuna dolara.
Originalni dokument s programom Olimpijskih igara 1892. koji je pripremio i uredio Pierre de Coubertin, utemeljitelj modernih OI i osnivač Međunarodnoga olimpijskog odbora, prodan je na dražbi u njujorškom Sotheby'su za 8,8 milijuna dolara, što je rekordna cijena za predmet koji se odnosi na sportska zbivanja.

Dokument je, u sklopu prodaje originalnih rukopisa i dokumenata prodan za gotovo devet puta veću cijenu od očekivane, a ona je iznosila milijun dolara.

Napisan je na francuskom jeziku na 14 stranica na kojima De Coubertin iznosi svoju viziju oživljavanja Olimpijskih igara po uzoru na one antičke u sklopu modernoga međunarodnog sportskog natjecanja.

Riječ je o jedinome poznatom primjerku ovog dokumenta koji je poslužio kao temelj njegova govora održanog u Parizu 25. studenog 1892. godine u povodu obilježavanja pete godišnjice Udruge francuskih sportskih društava.

Dvije godine nakon održanog govora Pierre de Coubertin je 1894. osnovao Međunarodni olimpijski odbor, što je bio svojevrstan uvod u prve olimpijske igre modernog doba koje su se 1896. održale u Ateni. Dokument je nestao 1937., nakon Coubertinove smrti iste godine.

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u trag mu je ušao François d'Amat, pasionirani obožavatelj lika i djela Pierrea de Coubertina, prvog tajnika i od 1896. do 1925. predsjednika Međunarodnoga olimpijskog odbora. Pronašao ga je u zbirci jednoga švicarskog kolekcionara.

Cijena ponuđena za ovaj sportski dokument zasjenila je onu od 5,6 milijuna dolara postignutu na dražbi održanoj u lipnju za sportsku majicu koja je pripadala američkom igraču bejzbola Babeu Ruthu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!