13:16 / 03.06.2019.

Autor: M.M./Hina

Rekordan broj medalja za hrvatske slijepe i slabovidne kuglače

Ruža Markešić

Ruža Markešić

Foto: - / -

Hrvatska reprezentacija je na 19. IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne osvojila je 13 odličja, od čega sedam zlatnih, te po tri srebrna i brončana odličja.
Hrvatska reprezentacija je na 19. IBSA Europskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne koje je proteklog vikenda održano na kuglani Grmoščica, osvojila ukupno 13 odličja, od čega sedam zlatnih, te po tri srebrna i brončana odličja.

-
Izuzetno sam zadovoljna i ponosna na nastupe svih 16 naših predstavnika. Medalje su osvojene u konkurenciji 84 predstavnika iz osam zemalja, a Hrvatska je po broju osvojenih odličja ne samo nadmašila svoj najbolji nastup sa prošlogodišnjeg EP u rumunjskom Targu Muresu nego smo po broju odličja na ovom prvenstvu postali najtrofejnija nacija na Starom kontinentu, kazala je na konferenciji za novinare igračica i izbornica hrvatske reprezentacije Ruža Markešić koja je na prvenstvu osvojila tri zlatne i jednu brončanu medalju.

Markešić je izrazila zadovoljstvo što smo na ovom prvenstvu dobili joj jednu sjajnu kuglačicu Draganu Kovačević koja je u premijernom nastupu osvojila dva zlata u ekipnoj konkurenciji te jedno u miksu.

Ipak, po broju osvojenih odličja naša najuspješnija reprezentativka bila je Petra Deša koja je u konkurenciji slijepih kuglačica najteže kategorije oštećenja B-1 osvojila četiri zlatne medalje.

- Ovo je veliki uspjeh jer smo Ruža, Dragana i ja osvojili šestu uzastopnu ekipnu zlatnu medalju, koja je tim vrednija jer smo imale samo dva mjeseca za pripreme, kazala je diplomirana novinarka koja je zaposlena u Gradskom uredu za sport i mlade Petra Deša koja se zahvalila HPO-u i kolegama s posla.

Zadovoljstvo nastupom na EP nije skrivao niti predsjednik Hrvatskog športskog saveza slijepih Duško Petrović.

- Hrvatska je po treći put bila domaćin smotre najboljih kuglačica i kuglača Europe nakon 2005. u Rijeci i 2016. u Koprivnici, tako da smo već pomalo bili uigrani u ovakvim organizacijama. Osim što smo se pokazali dobrim domaćinima, dokazali smo i kontinuitet kvalitete hrvatskog kuglanja osoba oštećenog vida. Ne treba zaboraviti da smo ovo domaćinstvo dobili nakon što je Češka odustala od organizacije prvenstva kojeg je HPO organizirao uz veliku pomoć Grada Zagreba i Središnjeg državnog ureda za šport. Posebnu zahvalu upućujem i Klinici za očne bolesti na KBC Rebro bez čije stručne pomoći ne bi mogli obaviti kategorizaciju natjecatelja, rekao je Petrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!