Rekord australske maratonke: 44. put preplivala La Manche

13.10.2021.

18:45

Autor: A.M./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Microgen / Shutterstock.com

Australska plivačka maratonka, 36-godišnja Chloe McCardel, u srijedu je po 44. put preplivala La Manche i tako postavila novi svjetski rekord, za što joj je bilo potrebno 12 godina, više od 450 sati u hladnoj vodi i najamanje 1,5 milijuna zaveslaja.

Dosadašnja rekorderka je bila Britanka Alison Streeter, a rekord za plivače od 34 preplivavanja kanala koji dijeli Englesku od Francuske, MCardel je srušila prošle godine.


Australka je tek s 11 godina naučila plivati, a s 19 se odlučila posvetiti daljinskom plivanju. Više je puta ostvarila dvostruko preplivavanje La Manchea, a jednom čak i trostruko, kad je u moru provela nešto manje od 37 sati.


U svom pothvatu McCardel se borila s dosadom, raznim bolovima, meduzama, a zbog pothlađivanja je jednom provela nekoliko dana u bolnici na intenzivnoj njezi.


Osim ovog rekorda, Australka je izvela i nezabilježeni pothvat najdužeg samostalnog plivanja u oceanu, kad je u listopadu 2014. preplivala udaljenost od 124,4 kilometra od otoka Južna Eleutera do Nassaua na Bahamima, za što joj je trebao 41 sat i 21 minuta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!