18:19 / 21.03.2021.

Autor: I.L./Hina

Regionalna boksačka liga možda već od lipnja

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zagreb je ovog vikenda, 21. i 22. ožujka bio domaćin najvišim predstavnicima boksačkih saveza država jugoistočne Europe nastalih raspadom bivše Jugoslavije, a glavni razlog okupljanja je ponovo pokretanje Regionalne lige.

Prije mjesec dana u Beogradu su predsjednici saveza potpisali Deklaraciju o suradnji, a sada su u Zagrebu raspravljali o postavljanju kriterija i sustava natjecanja koji bi donio pozitivne iskorake za boks u svim zemljama uključenim u ovaj projekt.

Kao mogući termini početka natjecanja spominje se lipanj ili srpanj ove godine.

- Prioritet nove Regionalne lige mora biti kvaliteta, jer samo kvalitetnim natjecanjem možemo privući zanimanje ljubitelja boksa i sporta, te opravdati očekivanja sponzora i svih uključenih u tu priču, na prvom mjestu televizija zainteresiranih da nas prate. Kvaliteta se od nas očekuje, ne možemo iznevjeriti javnost, a bez kvalitetnog boksa i pravih mečeva Regionalna lige ne može opstati, kazao je predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza (HBS) Bono Bošnjak.

- S Regionalnom ligom otvaramo nove perspektive za boks u svim uključenim zemljama. Boks na ovim prostorima ima veliki potencijal, po popularnosti je uvijek bio uz nogomet i košarku, a sad imamo priliku da ga kvalitetnim natjecanjem vratimo u rang koji zaslužuje, dodao je predsjednik Boksačkog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

Hrvatsku će u Regionalnoj ligi predstavljati selekcija HBS-a, Srbija će se uključiti s dva kluba (Crvena zvezda, Loznica), a Bosna i Hercegovina također s dva (Radnik Bijeljina i Željezničar Sarajevo).

Veći su problemi u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji koje se žele uključiti u natjecanje, ali ne mogu kvalitetno popuniti sve kategorije. Traži se rješenje da u ekipama bude određen broj kategorija mlađih seniora kako bi i te zemlje bile konkurentne.

Za domaćinstvo sljedećeg skupa zainteresirano je Sarajevo, a tada bi se već mogao upriličiti i ždrijeb Regionalne lige uz izravni TV-prijenos.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!