Ratko Peris novi trener odbojkaša Mladosti

07.05.2022.

12:05

Autor: I.L./HRT

Ratko Peris

Ratko Peris

Foto: - / HAOK Mladost

Nisu dugo imali 'praznu klupu' na Savi odbojkaši Mladosti. Radovan Gačič se vratio doma, u Ljubljanu, nakon što se dojučerašnji trener ACH Volleya Mladen Bato Kašić odlučio umiroviti, a na njegovo je mjesto stigao Ratko Peris, 46-godišnji bivši hrvatski reprezentativac i trener koji je zavidnu karijeru stekao u Francuskoj.

Peris je prošlu je sezonu vodio AICH/DOB Zadrugu, ali ih je napustio u polusezoni zbog obiteljskih razloga. Karijera mu dugo traje, a sve je krenulo u Karlovcu, gdje je igrao do 1998. godine kada odlazi najprije u Njemačku, u Moerser, potom već u sezoni 1999./2000. seli u Francusku gdje je stekao ime i reputaciju. Igrao je u Rennesu, Ajacciju, Narbonneu, Martiguesu te Cambraiju, gdje je od 2010. postao i trenerom nakon što je do tada obnašao dvostruku ulogu. Osim Cambraia, bio je trener i u Alesu, belgijskom Menenu, Nici i posljednju polusezonu u austrijskoj Zadrugi.


Momčad će se sigurno dosta promijeniti u odnosu na ovogodišnju. Neki igrači će prihvatiti inozemne ponude, doći će novi, ali Peris i dalje misli zadržati uvijek visoke ambicije Mladosti.


- Otprilike znam momčad, susretali smo se ove sezone u regionalnoj ligi. Ne bojim se izazova, uvijek sam imao izražene ambicije. Nisam došao ovdje na praznike, želim napraviti dobar posao, pogotovo s mladima. Ovo je uređen klub, poznat izvan naših granica, pa iako nema veliku budžet u europskim okvirima, tu se mogu raditi velike stvari jer ima mladih talentiranih igrača koji su budućnost kluba. Prošao sam stvarno puno klubova, i ovakvu strukturu kakvu Mladost ima nema gotovo nitko, i to je ogromna vrijednost ovog kluba. Ovdje se momčad ne stvara samo novcem, kao u mnogim drugim klubovima, nego iz vlastitog kadra, jer za to postoje sjajni uvjeti. Tu je ugodno stvarno raditi.

Dugo je već trener u inozemstvu, ali nikada nije bio u kombinacijama za bilo koju našu nacionalnu vrstu, iako mu je to velika želja.


- Nisam nikada dobio nikakav poziv, iako bi mi to bila velika čast. Ali eto, sada je Cederic Enard novi hrvatski izbornik, a njega znam iz Francuske već 20-ak godina, kao igrača i trenera. Ali, to su vam neki trenerski putovi koji se ne poklope uvijek... U kontaktu sam s njim, čuli smo se nakon što je postao hrvatskim izbornikom i mislim da je dobar izbor za našu nacionalnu selekciju, zaključio je novi trener Mladosti pred kojim je slaganje momčadi za iduću sezonu u kojoj želi ponoviti ovogodišnje uspjehe, a to su Prvenstvo i Kup Hrvatske te drugo mjesto u MEVZA ligi, ili ih čak i nadmašiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!