19:58 / 24.03.2020.

Autor: I.L./Hina

Ratko Kovačić: Ljudski život je najvredniji

Svečani doček paraolimpijaca iz Rio de Janeira (Igor Kralj/PIXSELL)

Svečani doček paraolimpijaca iz Rio de Janeira (Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Reakcije hrvatskih parasportaša te predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora.
Na odluku o odgodi Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju reagirali su i hrvatski parasportaši te predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić.

- HPO u potpunosti podržava odluku organizatora Igara i Međunarodnog olimpijskog odbora jer je ljudski život najvredniji. Zdravlje svih sportaša trebamo sada staviti na prvo mjesto i izuzetno je bitno da sada svi, uključujući i naše sportaše, ostanu doma i tako zaustavimo širenje ovog strašnog virusa koji utječe na globalnu ekonomiju. Naši sportaši mogu nastaviti s aktivnostima individualno kod kuće poštujući sve zadane mjere i uvjete te uz konzultacije sa svojim trenerima. Sport trenutno nije najvažniji, očuvanje ljudskog života je. U vrijeme kada su države širom svijeta u borbi protiv virusa, a ljudi su pozvani da ne napuštaju svoje domove, nastavljati ostvarivati san o Igrama u Tokiju 2020. nema smisla; odgoda je jedina logična opcija. Donošenjem ove odluke svi koji su uključeni u paraolimpijski pokret, uključujući sve parasportaše, sada se mogu u potpunosti usredotočiti na svoje zdravlje i dobrobit cijelog društva. Kada se naredne godine okupimo svi u Tokiju, tada ćemo na spektakularan način proslaviti ponovo ujedinjavanje svih država koje dišu kao jedno za sport, kao što to sada činimo kako bismo pobijedili pandemiju, rekao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Za paraplivača Kristijana Vincetića ovogodišnje paraolimpijske igre trebale su mu biti četvrte u nizu.

- Pozdravljam ovu odluku koja je donesena prvenstveno s ciljem zaštite našeg zdravlja. Nadam se da će ova situacija s pandemijom potrajati čim kraće. Nešto pametnije teško je reći nego samo da apeliram na sve da ostanu doma kako bi ova agonija trajala što kraće. Svima su pripreme zaustavljene, a ono što svi govore da treniraju doma to za mene znači samo da ostanem koliko-toliko u sportskim aktivnostima, jer doista ne može se kvalitetno raditi pa je tim bolje da pričekamo bolja vremena do sljedeće godine. Sva su nam natjecanja otkazana tako da ostaje da vježbam samo za svoje zadovoljstvo, izjavio je Vincetić.

Ivan Mikulić trebao je ove godine biti prvi hrvatski parataekwondoist koji bi nastupio na Paraolimpijskim igrama.

- Iskreno rečeno, u jednom trenutku mi je bilo žao što se to dogodilo, ali na kraju smatram da je odluka o odlaganju Igara dobrodošla, jer se mnogi sportaši nisu mogli kvalificirati. Zdravlje mora biti iznad svega i ne daj Bože da se netko od naših sportaša zarazi ovim virusom. Ovo stanje nas je sve nekako resetiralo, jer očuvanje zdravlja mora biti iznad svega. Vjerujem da će se sljedeće godine Igre održati, a do tada nam ostaje samo da se dobro pripremimo, zaključio je Mikulić.

Prvi hrvatski putnik za Tokio trebao je biti paraplivač Dino Sinovčić.

- Očuvanje zdravlja mora biti naš prioritet. Pandemija nas je zaustavila u pripremnom procesu i tu nema drugog izbora nego da svi zajedno sačekamo da sve ove nevolje prođu i da se potom dogodine dobro pripremimo i da ostvarimo sve svoje sportske snove u Tokiju, ističe Sinovčić.

Za izbornika paraatletske reprezentacije Damjana Sedića je ovo dobro došla odluka te dodaje: - U ovoj kriznoj situaciji u cijelom svijetu nije mjesto da se sada sportaši pripremaju za paraolimpijske igre, a kamo li da se one ove godine održe. Cijeli sustav kvalifikacija za POI je poremećen tako da trenutno nisu svi bili u istom položaju da ostvare norme za Tokio. Svima nama mora biti primarno očuvanje zdravlja, a kada ova nevolja prođe tada možemo razmišljati o Tokiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!