Radiša Mladenović donira više od 30 tisuća sportskih fotografija

04.10.2022.

12:07

Autor: I.L./HRT/Hina

Radiša Mladenović

Radiša Mladenović

Foto: Boris Scitar / Vecernji list/PIXSELL

Najstariji hrvatski sportski fotoreporter Radiša Mladenović odlučio je donirati Hrvatskom športskom muzeju i Hrvatskom olimpijskom odboru više od 30.000 sportskih fotografija neprocjenjive vrijednosti za hrvatsku sportsku povijest.

- U sportskim muzejima kronično nedostaje sportske foto-dokumentacije koja je iznimno bitna kao pečat vremena i događanja iz povijesti. Nadam se da će moja bogata arhiva barem malo popraviti stanje i sačuvati te djeliće povijesti od zaborava, kazao je za HINU Mladenović, koji je ove godine proslavio 90. rođendan.


Bogata Mladenovića foto-dokumentacija, koja uključuje negative, dijapozitive, slike, filmove i slično bit će dokraja ove godine predana Hrvatskom sportskom muzeju i HOO-u, tvrdi Mladenović. U golemoj arhivi, galeriji cijelog svog rada, za svaku fotografiju točno zna aktere, mjesto događaja, atmosferu, pa čak i godinu kada je nastala.

Radiša Mladenović

Radiša Mladenović

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Unatoč činjenici da je već dulje vrijeme u mirovini, Radiša Mladenović i dalje je gotovo svakodnevno prisutan u sportskom životu Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Mijenjao je Mladenović fotografske aparate, tehnologiju i suradnike, no nikad nije promijenio osnovni stav prema sportskom trenutku, djeliću sekunde i konačnoj fotografiji, koja u njegovu slučaju govori i deset tisuća riječi. Tijekom 70 godina rada njegove su fotografije hrvatskih sportskih velikana krasile su i gotovo svaki broj Sportskih novosti od 60-ih godina 20. stoljeća pa do nedavno.


Ispred Radišina fotografskog objektiva prolazili su mnogi, od Dražena Petrovića, Zvonimira Bobana, Nikole Dragaša, Mate Parlova, brazilskog virtuoza Pelea pa sve do Luke Modrića i današnjih sportskih velikana, a jednom je slavni Dinamov centarfor Dražen Jerković izjavio da radi škarice jer ih jedino Radiša može snimiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!