Putinu ukinut status počasnog predsjednika Međunarodne džudo federacije

27.02.2022.

11:36

Autor: HRT/Hina

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Alexey Nikolsky / REUTERS

Međunarodna džudo federacija (IJF) u nedjelju je objavila "suspenziju" statusa počasnog predsjednika i ambasadora Vladimiru Putinu, kao reakciju na rusku invaziju Ukrajine.

- S obzirom na trenutni sukob u Ukrajini, Međunarodna džudo federacija objavljuje suspenziju statusa gospodina Vladimira Putina kao počasnog predsjednika i ambasadora Federacije, priopćio je IJF.


Međunarodni džudo savez dodijelio je u listopadu 2012. ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu naslov "crnog pojasa osmi dan", što je jedno od najvećih priznanja uopće u tom sportu.


Počasni predsjednik Međunarodnog džudo saveza postao je 2008.

Vladimir Putin počeo je trenirati taj borilački sport s 11 godina. 


U dobi od 21 godine, Putin je postao prvak Lenjingrada i dobio titulu majstora, a 1999. je izdana knjiga "Learning Judo with Vladimir Putin". Putin je snimio osnovne tehnike džuda za video koji je dolazio uz knjigu.


Osim tog sporta, Putin je odličan i u nekoliko drugih borilačkih vještina, uključujući i karate. Vladimir Putin ima crni pojas, 8. dan u Kyokushin karateu, podsjeća agencija France presse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!