21:44 / 15.10.2021.

Autor: I.L./HRT

Prvi dan Sport Festa u Poreču protekao u znaku olimpizma

Siniša Krajač i Zlatko Mateša

Siniša Krajač i Zlatko Mateša

Foto: - / Hrvatski olimpijski odbor

Prvi dan atraktivnog petog izdanja Sport Festa, regionalnog sajma sporta u Poreču, u konferencijskom je dijelu uglavnom bio u znaku olimpizma.

- Iz Eurostatovih podataka može se vidjeti da je sport i u Hrvatskoj važna industrija jer je u prihodovnom kontekstu iznad mnogih klasičnih industrija bitnih za gospodarstvo jedne države, rekao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša u tematskom izlaganju o 30 godina HOO-a i aktualnom trenutku hrvatskog sporta kroz prizmu Olimpijskih igara u Tokiju. 

Glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač ukazao je na iznimnu važnost uloge sporta na lokalnoj razini u stvaranju cjelokupne slike o hrvatskom sportu.

- Imamo vrlo malu bazu, oko 38.000 djece u dobi od 12 do 19 godina, i ne smijemo izgubiti nijedno talentirano dijete. Znamo da su mnoge velike sportske karijere krenule iz malih sredina, što je i danas aktualno. Kroz svoje razvojne programe Hrvatski olimpijski odbor otvara mogućnost podrške talentima, odnosno mladim sportašima na njihovom sportskom putu, kaže Krajač.

Hrvatski gimnastički olimpijci Ana Đerek i Tin Srbić su u sklopu teme „Tokio naših snova by Toyota“ prenijeli nazočnima spontani doživljaj nesvakidašnjih Olimpijskih igara u Tokiju, na kojima je Srbić osvajanjem srebrnog odličja na preči ostvario svoj san dug gotovo 20 godina, dok je Đerek drugi put nastupila na Olimpijskim igrama.

Đerek i Srbić koji propuštaju Svjetsko prvenstvo koje u ponedjeljak počinje u Japanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!