Prvak Hrvatske u badmintonu: Naš sport nije samo dodavanje na livadi

10.02.2020.

17:48

Autor: Lovorko Magdić/K.L./HRT

default error photo
Luka Ban ima samo 18 godina, a seniorski je prvak Hrvatske u badmintonu.
Luka Ban ima samo 18 godina, a seniorski je prvak Hrvatske u badmintonu; olimpijskom sportu koji u našoj zemlji nije osobito popularan na profesionalnoj razini. Osim što je prošlog vikenda u Čakovcu okrunjen naslovom prvaka države, lani je juniorski staž okončao na 3.mjestu europske rang-liste.

- Nije uobičajeno, ali ponosan sam što u prvoj seniorskoj godini dolazim do naslova. Konkurencija je bila zahtjevna, odigrao sam puno napetih mečeva, zaključno s finalom protiv kolege iz badminton kluba Medvedgrad, prisjeća se Ban nedavno završenog prvenstva Hrvatske, ujedno i uvertire u nadolazeće ekipno prvenstvo Europe.

Iako je riječ o olimpijskom sportu, u Hrvatskoj je svijest o badmintonu vrlo površna.

- Prevladava mišljenje da je badminton samo sport na livadi, ali to je zapravo vrlo zahtjevan sport. Jedan je od najbržih sportova s reketom, loptica može dostići 420 km/h. Eksplozivan je i atraktivan ...

Ali u našoj zemlji nedovoljno razvijen, tvrdi Luka, koji stoga nastupa za jedan austrijski klub.

- Badminton u Hrvatskoj je nerazvijen, malo se ulaže i nije lako raditi u takvim uvjetima. Meni je lakše zbog stipendija koju primam, kaže Ban, jedan od stipendista Zaklade Marina Čilića.

Kako se igrači badmintona pripremaju za nastupe, u kojim je državama taj sport popularan i kakvi su sportski planovi talentiranog Luke Bana, poslušajte na stranicama Hrvatskog radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!