Prvaci Hrvatske u breakingu sanjaju olimpijski san

01.12.2021.

20:05

Autor: Edina Mahmuljin/Dnevnik/HRT

Izabela Tenžera Bela, Luka Anaković "Lux Delux"

Izabela Tenžera Bela, Luka Anaković "Lux Delux"

Foto: Dnevnik / HRT

Mnogi su reagirali sa sumnjom i nevjericom kada je objavljeno da će break dance biti službeni olimpijski sport. Breaking je oduvijek smatran plesnim elementom velikog kulturno-umjetničkog pokreta, točnije hip-hop kulture. Kako se razvija u sportskom smislu u Hrvatskoj i tko su naši najbolji brejkeri, provjerio je Edin Mahmuljin.

- Ljudi to većinom doživljavaju samo kao ples, a ne kao sport, najčešće kad vide dožive da nije samo ples već da ima teških elemenata koji se mogu svrstati u sport, rekla je prvakinja Hrvatske u breakingu Izabela Tenžera Bela.

Breaking je postala službena sportska plesna disciplina u Hrvatskoj 2018., imaju oko stotinu registriranih sportaša u pet klubova.

- Breaking zajednica je okupljena oko nekih plesnih klubova, no oni nemaju status sportskih klubova. To je sve u procesu, rekla je Dragana Majcen, predsjednica Hrvatskog sportskog plesnog saveza.

- Cijelo vrijeme sam težio tim battleovima, natjecanjima, nadmetanjima. Sad tko hoće ostati baš u tom kulturnom dijelu, može ostati, ističe prvak Hrvatske u breakingu Luka Anaković "Lux Delux".


- Nisu strogo definirana pravila kako se točno nešto mora napraviti u nekom izazovu, trebaš koristiti svoju kreativnost i na neki način izraziti sebe, rekla je Tenžera, a Anaković dodao: - Kao da me netko pustio s uzice!

Luka Anaković "Lux Delux"

Luka Anaković "Lux Delux"

Foto: Dnevnik / HRT

Treniraju svakodnevno: od fleksibilnosti, snage do čiste kreativnosti pokreta.

- Olimpijske igre svakom sportašu su plafon kako bi se reklo. Neki finalni cilj. Svakako bih bio presretan ako bih se uopće uspio kvalificirati na olimpijske igre, dodaje Anaković.

- Što se tiče samih Olimpijskih igara sustav je još u izradi odnosno Međunarodni olimpijski odbor bi ga trebao odobriti početkom sljedeće godine, rekla je Majcen.

Mjesta je malo. Samo 16 plesača sportaša te 16 sportašica moći će nastupiti - prava breaking elita. No prije toga, ovoga vikenda očekuje ih Svjetsko prvenstvo u Pariz, pa neka im je sretno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!