13:59 / 15.04.2020.

Autor: Hina

Prudhomme: "Tour" je vitalan za biciklizam

Foto: Julien de Rosa/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: Julien de Rosa/Pool via REUTERS/File Photo

Foto: - / REUTERS

Ovogodišnji "Tour" trebao se voziti od 27. lipnja do 19. srpnja, ali je u utorak morao biti odgođen.
Međunarodni biciklistički savez (UCI) u srijedu je potvrdio kako je novi termin za najveću svjetsku utrku "Tour de France" ove godine od 29. kolovoza do 20. rujna, a direktor "Toura" Christian Prudhomme izjavio je kako je održavanje te utrke vitalno za čitav sport.

Ovogodišnji "Tour" trebao se voziti od 27. lipnja do 19. srpnja, ali je u utorak morao biti odgođen jer je francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio kako zbog pandemije koronavirusa nema masovnih okupljanja do sredine srpnja.

- S predstavnicima gradova domaćina smo o mogućoj odgodi utrke počeli razgovarati još prije mjesec dana i svi su prihvatili tu mogućnost. Ideju o odgodi utrke su prihvatili i svi iz svijeta biciklizma, čak i oni koji nas inače ne vole. Neke su ekipe čak rekle kako bi mogle propasti ako se ovogodišnji 'Tour' ne održi. Stoga je 'Tour' osnova novoga kalendara, kazao je Prudhomme.

Direktor "Toura" izjavio je kako se razmišljalo o mogućem ranijem održavanju utrke od ovoga, ali kako se vozači za nastup na trotjednoj utrci ipak moraju pripremati neko duže vrijeme.

- Vozačima je potrebno nekoliko mjeseci da se pripreme za utrku poput 'Toura'. Prvo moraju trenirati pet do šest tjedana na cestama, a zatim i nastupiti na nekoliko manjih etapnih utrka. Stoga mi planiramo održati i 'Criterium du Dauphine', kao pripremnu utrku za 'Tour', vjerojatno u skraćenom izdanju od pet ili šest dana, a ne osam kao inače, dodao je Prudhomme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!