Protiv nastupa Rusa i Bjelorusa na Igrama u Parizu 30 zemalja

20.02.2023.

22:30

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Keitma / Shutterstock

Više od 30 zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Francusku, obećalo je u ponedjeljak svoju potporu zabrani natjecanja ruskim i bjeloruskim sportašima na međunarodnim sportskim događajima, stoji u priopćenju britanske vlade koje prenosi Reuters.

Izjava slijedi nakon nedavnih prijedloga Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koji sugeriraju da se istražuje put kojim bi se ruskim i bjeloruskim sportašima omogućio povratak natjecanjima, uključujući Olimpijske igre 2024. u Francuskoj, dodala je vlada.

MOO je rekao da će bojkot prekršiti Olimpijsku povelju i da se uključivanje Rusa i Bjelorusa temelji na rezoluciji UN-a protiv diskriminacije unutar olimpijskog pokreta. Međutim, Ukrajina i njezini zapadni saveznici zalagali su se za zabranu.

- Postoji ozbiljna zabrinutost oko toga koliko je izvedivo da se ruski i bjeloruski sportaši natječu na neutralnoj osnovi s obzirom da ih izravno financiraju i podupiru njihove države, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Britanska vlada dodala je da Rusija i Bjelorusija mogu utrti put potpunom povratku svojih sportaša u međunarodnu sportsku zajednicu okončanjem rata koji su započele.

Ranije ovog mjeseca ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sudjelovao je na internetskom sastanku na kojem je sudjelovalo 35 ministara i kojim je predsjedalo Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi se raspravljalo o pozivu na zabranu.

Istaknuo je da je od posljedica ruske agresije umrlo 228 ukrajinskih sportaša i trenera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!