12:20 / 21.03.2020.

Autor: M.M./HRT

Primorac: Bilo bi bolje da se OI odgode za godinu dana

-

-

Foto: - / -

Sportaši diljem svijeta već danima u kućnoj izolaciji pronalaze različite načine za održavanja forme.
Sportaši diljem svijeta već danima u kućnoj izolaciji pronalaze različite načine za održavanja forme. S velikom su pozornošću pratili vijesti iz Međunarodnog olimpijskog odbora koji je protekli tjedan, nakon konzultacija sa svim članicama i predstavnicima sportaša iz cijelog svijeta, odlučio da pripreme za OI u Tokiju idu dalje.

Jedan od 220 sudionika te videokonferencije bio je i sedmerostruki hrvatski olimpijac te predstavnik svih stolnotenisača svijeta Zoran Primorac.

- Bilo je dosta pitanja od strane sportaša jer dosta njih je u samoizolaciji. Dosta njih ne može trenirati, doping kontrola se trenutačno ne provjerava, kontrole ne mogu ići kontrolirati sportaše, dosta je dvorana zatvoreno tako da je situacija dosta specifična. Sigurno su svi sportaši dali podršku vodstvu MOO-a i predsjedniku Bachu jer svi smo u istim problemima i vjerujemo u njihovo znanje i da će napraviti najbolje moguće za sportaše da ipak te igre budu regularne, rekao je Primorac.

Jednom u četiri godine sportaši imaju priliku ostvariti olimpijske snove, a na tom je putu svaki korak pomno planiran. Kod nekih u dan i u sat, a ove okolnosti nikako ne idu u korist postizanja vrhunskih ostvarenja.

- Ja se bojim da sportaši neće moći pokazati svoj maksimum na olimpijskim igrama jer pripreme neće biti prave, bit će dosta ozljeda čega se isto bojim. Moje mišljenje je da bi možda bilo bolje da se Olimpijske igre odgode za godinu dana kao što je napravila UEFA s Europskim prvenstvom. Znam da je tu puno problema, organizacijskih, financijskih, ali trebamo gledati da ipak te igre budu praznik sporta, da se sportaši osjećaju dobro. Nadam se da će čelnici MOO-a donijeti pravo rješenje i da će misliti na zdravlje sportaša, rekao je.

Iako se o njima raspravlja diljem svijeta, iz današnje perspektive Olimpijske su igre neka daleka i imaginarna budućnost.

- Pričamo sad o sportu koji je manje važan, bitno je da svi ostanemo živi i zdravi. Da naši najmiliji i najugroženiji sačuvaju svoje zdravlje i svoje živote. Sport je sad malo po strani, ali moramo razmišljati što će biti u budućnosti. Olimpijske igre se trebaju održati, ali kad će to biti trebamo svi odlučiti, zaključio je sedmerostruki hrvatski olimpijac Zoran Primorac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!