Prijateljice i suparnice u finalu SP-a: Najteže je bilo psihički

27.10.2022.

11:11

Autor: DJH/A.M./HRT

Lara Cvjetko i Barbara Matić

Lara Cvjetko i Barbara Matić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Svjetska prvakinja u džudu Barbara Matić i doprvakinja Lara Cvjetko gostovale su u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska". Dvije sjajne hrvatske džudašice i prijateljice u finalu Svjetskog prvenstva su se borile jedna protiv druge.

- Imala sam sreću da je moja polufinalna borba bila prije Larine, odradila sam to i mogla sam na miru gledati njenu borbu. Navijala sam i u tom trenutku uopće nisam razmišljala o tome da ćemo se za dva sata boriti međusobno. Tek mi je to poslije došlo u glavu, bila sam svjesna tek kad smo se skupa krenule zagrijavati prije finalne borbe, što je drugima bilo nepojmljivo. Neki su nas treneri i snimali jer kao borit ćemo se za titulu i skupa se zagrijavamo. Tek kad smo krenuli kroz tunel postala sam posve svjesna da se stvarno moram boriti s njom, rekla je  Matić.


- Kao što je rekla Barbara, gledala sam njenu borbu dok sam se pripremala za svoju, pa nisam baš glasno mogla navijati, ali sam priželjkivala da Barbara pobijedi. Znala sam da je u finalu, ali nije mi uopće dolazilo u glavu da, ako pobijedim protiv Japanke, ću biti s njom u finalu. Nakon te borbe prvo sam bila presretna da sam u finalu SP-a, a onda dolazim u dvoranu i tamo naša cijela reprezentacija i svi govore "što je ovo, državno ili svjetsko prvenstvo?", kaže Cvjetko i dodaje:

Galerija
Matić i Cvjetko u DJH, Foto: HTV/HRT
Lara Cvjetko, Foto: HTV/HRTBarbara Matić, Foto: HTV/HRTMatić i Cvjetko nakon finala, Foto: HTV/HRT

- Meni kao sportašu to je bila situacija na koju još nisam naišla, a prošla sam svakakve borbe i turnire. Prijateljice smo, spavamo u sobi i zagrijavamo se, najteže je zbog toga bilo psihički.


- Stalno smo bile skupa, ali nismo ništa posebno komentirale finale. U borbi se uvijek dogodi nešto što dosad niste trenirali, ne možete baš znati što ćete napraviti koliko god se dobro poznajete, dodala je Barbara.


Gdje je Lara pogriješila u finalu?


- U parteru, to mi je velika slaba točka, to je nešto pšto popravljam, na tome moram raditi, priznala je.


Puno je truda iza ovako velikih uspjeha...


- Već 20 godina sam u tom sportu, nisam nikad promijenila sport. Upisala sam to slučajno i svidjelo mi se i ostala sam u džudu do danas. Trud, rad, cure iz atomskog skloništa, kako svi govore, kaže Barbara.


- Bavim se ovim sportom od svoje pete godine. Prije sam trenirala više sportiva, i taekwondo i skijanje, ali u džudo sam se zaljubila, to je to za mene, rekla je Lara.


- Naša polufinala su bila hrvatsko-japanska, da ste pitali bilo koga u toj dvorani hoće li finale biti hrvatsko ili japansko, svi bi rekli japansko, osim možda nas Hrvata, ali i oni bi sumnjali, naša kategorija bila je najteža na tom turniru, kaže Barbara Matić.


Cijeli razgovor pogledajte u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!