Hrvatske veslačke nade: Dvojajčane smo blizanke, ali i potpuno različite

09.11.2021.

09:06

Autor: Stadion/HRT

Sestre Ivana i Josipa Jurković

Sestre Ivana i Josipa Jurković

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Još jedna lijepa priča o sportu i hrvatskom veslanju. O braći Sinković sve znamo, a sinoć su se u prilogu emisije Stadion predstavile dvije sestre blizanke: Josipa i Ivana Jurković. One su hrvatske predstavnice u disciplini dvojac bez kormilara. Trenutno su europske i svjetske U-23 prvakinje i sveukupne pobjednice seniorskih svjetskih kupova za 2021. godinu.

- Potpuno smo različite, ne bi se reklo da smo blizanke. Ja sam više sportski tip, a ona je više ovako moderan tip. Bez obzira na to što se ja volim nekad našminkat srediti, ako ja nešto naumim, meni ništa neće stati na put. Ako smo ja i ona odlučile da ćemo jedan trening rasturiti, napraviti "personal best" mi ćemo to napraviti bez obzira na to kakvo je vrijeme. Jer imamo takvu glavu, rekla je Ivana.


O tome koje su prednosti biti sestre u jednom ovakvom sportu: 


- Mislim da je to plus za nas sestre i braću jer mi jednostavno poznajemo jedan drugoga. I to što se posvađamo nekad jer smo stalno skupa to je normalno i to nas samo uzdiže, rekla je Josipa.


- Kad je utrka ja točno osjetim kad je njoj kriza, točno znam kad joj nešto moram reći. I to je sama prednost našeg odnosa to što smo sestre i jer se poznamo u dušu, nadodala je druga sestra  Ivana.

Kako su se  dvije sestre odlučile baviti ovim sportom?


- Baviti se veslanjem smo počeli davnih dana. Još na nagovor prijateljice 2011. godine, kad smo već trenirale rukomet pet godina. Na prvoj regati smo odmah osvojile brončanu medalju. Tako nam je to postalo zabavno, rekla je Josipa.


Odakle dolazite i kakvi su uvjeti za trening? 


- Dolazimo iz Vele Luke s Korčule. Kad je došao dan kad smo bile svjetske i europske juniorske prvakinje 2017. godine i nismo više imali uvjete nažalost i trebale smo se preseliti u Zagreb kako bi se nastavili trkati s najboljima i stvarati povijest hrvatskog veslanja, rekla je Ivana.

Koliko truda treba kako bi se ostvarili rezultati i kako bi se mogli natjecati s najboljima?


 - Možemo se boriti s najboljima, nema onog lako ćemo, danas puše pa neću u vodu. Treba stisnuti zube i ići po svojem, inače uspjeha ne bi bilo, objašnjava Josipa.


- Govorili su nam što će nama curama veslanje, raširit će vam se leđa i tako to. Trenutno nemamo žuljeva ni rana. Ali što više žuljeva to je nama draže jer onda vidimo da radimo dobro. Ako nema žuljeva i krvi onda nešto nije dobro, nadodala je druga sestra. 

Za kraj o braći Sinković i željama za budućnost: 


-Braća Sinković bi trebala svima biti uzor. Mi im skidamo kapu i nadamo se da ćemo jednog dana moći biti približno kao oni. Samim time nadamo se da ćemo uspjeti u Parizu izboriti mjesto i biti prva ženska ekipa u toj disciplini na Olimpijskim igrama, zaključuje Ivana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!