Preminuo trostruki hrvatski olimpijac Ivan Čaklec

31.03.2018.

10:58

Autor: HRT

default error photo
Nakon duge i teške bolesti u 86. godini preminuo je Ivan Čaklec, prvi osvajač europskog pojedinačnog odličja za hrvatsku gimnastiku.
U Zagrebu je u petak u 86. godini života nakon duge i teške bolesti preminuo trostruki hrvatski olimpijac, trener i profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu gimnastičar Ivan Čaklec.

Čaklec je rođen 5. kolovoza 1932. godine u Varaždinu. Bio je član Gimnastičkog kluba Zagreb. Čak tri puta je sudjelovao na olimpijskim igrama, 1952. godine u Helsinkiju  gdje je u višeboju pojedinačno osvojio 144. mjesto, a bio je dio ekipe koja je bila deseta, zatim 1960. u Rimu, gdje je ponovno nastupio u višeboju osvojivši 56. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, dok je ekipno bio deveti, te 1964. godine u Tokiju, gdje je pojedinačno osvojio 80. mjesto, a bio je dio ekipe koja je osvojila 11. mjesto.

Iako nije došao do medalje na olimpijskim igrama, sama činjenica da je tri puta nastupio na Igrama, dovoljno govori o ovome gimnastičaru, zasigurno jednom od najboljih u povijesti ovoga sporta u Hrvatskoj.

Svoj najveći sportski uspjeh Ivan Čaklec postigao je na Europskom prvenstvu 1957. godine u Parizu gdje je osvojio brončanu medalju na konju s hvataljkama. Bilo je to prvo pojedinačno europsko odličje za hrvatsku gimnastiku. Osvojio je Čaklec i medalju na Mediteranskim igrama u Napulju 1963. gdje je bio dio momčadi koja je osvojila srebro.

Završetkom karijere diplomirao je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu gdje se nakon diplome zaposlio kao redoviti profesor. Godinama je radio kao trener odgojivši brojne sportaše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!