13:03 / 12.04.2020.

Autor: K.L./Hina/HRT

Preminuo Stirling Moss: "Najveći vozač Formule 1 bez naslova"

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

Foto: - / REUTERS

Sir Stirling Moss, legendarni vozač Formule 1, preminuo je u 91. godini života u Londonu.
Stirling Moss, britanski vozač Formule, smatran jednim od najvećih vozača utrka koji nije nikada osvojio prvenstvo što mu je donijelo nadimak "kralj bez krune", preminuo je u 90. godini.

Bio je momčadski kolega u Mercedesu Argentincu Juanu Manuelu Fangiu koji je pet puta bio svjetski prvak,a sam je 16 puta slavio na VN tijekom 50-ih i 60-ih.

Četiri je puta sezonu završio kao drugi (1955., 1956., 1957. i  1958.) i tri puta kao treći i ni jedan drugi vozač nije pobijedio u toliko utrka, a da pritom nije osvojio naslov svjetskog prvaka.

Moss je također postao prvi Britanac koji je osvojio VN Velike Britanije, pobijedivši Fangia na Aintreeu 1955.

Njegovo je ime u Velikoj Britaniji postalo sinonim za brzinu pa je motoriste policija kada bi ih zaustavila zbog prebrze vožnje pitala: "Što misliš tko si? Stirling Moss?" Moss je otkrio da je i njega jednom policajac pitao isto pitanje.
No, ostao je poznat i po fair playu 1958. kada je mogao postati svjetski prvak umjesto Mikea Hawthorna.

Te mu je godine izmaknuo naslov svjetskog prvaka za jedan bod nakon što je tražio stewarde ukinu diskvalifikaciju Hawthornea na VN Portugala.

- Osjećao sam da to nije u redu i dao sam dokaz u Mikeovu korist te kazao kako on ne bi trebao biti diskvalificiran, izjavio je u jednom intervjuu 2009. Moss koji je te 1958. pobijedio u četiri utrke.

- Dali su mu (Hawthorneu) bodove i tako je on postao svjetski prvak.

Prekinuo je profesionalnu karijeru nakon nesreće na Goodwoodu 1962. kada je ostao bez svijesti i bio u komi mjesec dana te paraliziran šest mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!