Preminuo Slavko Podgorelec, jedan od utemeljitelja HOO-a

27.03.2022.

12:12

Autor: I.Ž.K./HRT/HOO

Slavko Podgorelec

Slavko Podgorelec

Foto: Sanjin Strukić / PIXSELL

U Zagrebu je noćas u 88. godini preminuo Slavko Podgorelec, prvi tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i jedan od pokretača krovne hrvatske sportske organizacije.

Osim velikog angažmana u stvaranju HOO-a i borbi za njegovo međunarodno priznanje, Slavko Podgorelec sudjelovao je i u izradi Zakona o sportu u Republici Hrvatskoj.

Godine 1995. dobio je Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora pod nazivom "Jedinstvo olimpijskog pokreta". Među brojnim priznanjima i nagradama koje je dobio, izdvaja se Nagrada Franjo Bučar za životno djelo 2001., a dobitnik je i Nagrade HOO-a Matija Ljubek 2006.

Izraze sućuti obitelji Podgorelec te rodbini i prijateljima uputili su predsjednik i glavni tajnik HOO-a Zlatko Mateša i Siniša Krajač:

- Dragi Sonja i Saša, poštovana obitelji Podgorelec, s velikom tugom primili smo vijest o odlasku vašeg i našeg Slaveka, čiji se životni put trajno povezao s Hrvatskim olimpijskim odborom, jer ne samo da je sudjelovao u njegovu utemeljenju, nego ga je u procesu ustrojavanja umnogome kreirao i učinio funkcionalnim. Upravo će kreativna energija i sportski duh Slavka Podgorelca ostati nenadmašni ideal u sportskom dužnosništvu, a sjećanje na njega zauvijek će odzvanjati u izričaju: prvi glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora. U ime hrvatske olimpijske obitelji i osobno ime primite izraze najdublje sućuti! 

Slavko Podgorelec rodio se 4. rujna 1934. godine u Zagrebu. U mladosti se bavio gimnastikom, no pravu je sportsku karijeru napravio tek u zagrebačkom Hrvačkom klubu Lokomotiva, čiji je član bio od 1951. do 1957. godine. U tom razdoblju bio je prvak Jugoslavije u polusrednjoj kategoriji (do 73 kilograma) slobodnim načinom, te doprvak grčko-rimskim načinom. Dva puta bio je prvak Hrvatske u dizanju utega.

Podgorelec je u 23. godini neočekivano prekinuo natjecateljsku karijeru zbog ozljede meniska i ligamenata te je odustao od aktivnog bavljenja sportom.

Malo je poznato u javnosti da je Slavko Podgorelec bio jedan od osnivača Hrvačkog kluba Zagreb. Nakon uspješne sportske karijere, bio je trener hrvača Lokomotive i Komunalca, a zatim u dva mandata i predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza - od 1972. do 1976. i od 1978. do 1980.

U dva mandata bio je i predsjednik Hrvačkog saveza Jugoslavije - od 1977. do 1979. godine i od 1984. do 1985. U razdoblju od 1986. do 1990. obnašao je dužnost tajnika Republičkog SIZ-a za fizičku kulturu, a od 1984. do 1986. bio j tajnik USIZ-a fizičke kulture grada Zagreba. Budući da je nakon demokratskih promjena Republički SIZ fizičke kulture prestao djelovati, hrvatska Vlada imenovala je Slavka Podgorelca direktorom Sportskog fonda Republike Hrvatske.

Osim pionirskih poslova u razdoblju stvaranja i borbe za međunarodno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora, Slavko Podgorelec sudjelovao je i u izradi Zakona o sportu u Republici Hrvatskoj.

Pojedinosti o posljednjem ispraćaju Slavka Podgorelca bit će objavljene naknadno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!