Preminuo proslavljeni odbojkaš i djelatnik Vinko Dobrić

10.02.2022.

15:40

Autor: I.L./HRT/Hina

Vinko Dobrić

Vinko Dobrić

Foto: - / HOO

U četvrtak je u Zagrebu u 71. godini preminuo proslavljeni hrvatski odbojkaš i odbojkaški djelatnik Vinko Dobrić.

Rođeni Trogiranin Dobrić je bio jedan od sinonima za hrvatsku odbojku, sport koji je zavolio još kao dječak 1963. godine u Kaštel Novom, a dolaskom na studij u Zagreb u kolovozu 1970. prelazi u redove Mladosti kao talentirani tehničar. Bio je sjajan organizator igre na terenu, sposobnosti koja mu je kasnije puno koristila u njegovom daljnjem radu.

U narednih 12 sezona nastupa za zagrebačku Mladost s kojom je osvojio četiri naslova državnog prvaka i četiri naslova pobjednika Kupa. Istovremeno, kao član reprezentacije bivše države osvaja dvije europske bronce i tri mediteranska zlata.

Nakon uspješne igračke karijere započeo je jednako veliku trenersku, kako u muškoj tako i ženskoj odbojci, ali i sudačku te karijera odbojkaškog djelatnika. 

Kao trener i izbornik vodio je žensku seniorsku reprezentaciju bivše države, ženske seniorske ekipe HAOK Mladost te OK Viadukt. Bio je izbornik muške seniorske reprezentacije Hrvatske te trener MOK Zagreb.

U želji da se trenerska struka podigne na višu razinu te da se treneri dodatno osposobe, od 1995. do 2011. godine radio je kao šef struke i predavač za odbojku pri Hrvatskoj olimpijskoj akademiji, a od 2017. kao predavač na Sportom učilištu u Zagrebu. Dugi niz godina radio je kao tajnik Zagrebačkog odbojkaškog saveza.

Dobitnik je i nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek koja mu je dodijeljena 2019. godine kao najviše priznanje pojedincima za životno djelo u području sporta.

- Otišao je jedan od najvećih sinova hrvatske odbojke, jedan od njezinih sinonima, Vinko Dobrić, mnogima poznat i pod nadimkom Cane. Otišao je prerano, puno prerano, s još mnogobrojnim započetim i nažalost nedovršenim planovima iza sebe, objavio je Hrvatski odbojkaški savez.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!