Preminuo najstariji hrvatski olimpijac Duje Bonačić

24.01.2020.

11:19

Autor: T.D./Hina

default error photo
Nakon kratke i teške bolesti noćas je u Splitu u 91. godini preminuo osvajač prve hrvatske zlatne olimpijske medalje 1952. godine, legendarni veslač splitskog Gusara Duje Bonačić.
Nakon kratke i teške bolesti noćas je u Splitu u 91. godini preminuo najstariji hrvatski olimpijac, osvajač prve hrvatske zlatne olimpijske medalje 1952. godine, legendarni veslač splitskog Gusara Duje Bonačić.

- Duje Bonačić - najstariji hrvatski olimpijac slavi 90. rođendan

Bonačić se tako u vječnosti pridružio ostalim, ranije preminulim, članovima legendarnog četverca Gusara u kojem su pored njega još veslali Petar Šegvić, Mate Trojanović i Velimir Valent. 

Duje Bonačić rođen je u Splitu 10. travnja 1929. godine, a u svom Gusaru bio je sve, veslač, trener, član uprave i predsjednik kluba.

Svoj najveći sportski uspjeh postigao je  na Olimpijskim igrama 1952. godine u Helsinkiju, gdje je kao štroker čuvenog Gusarovog četverca osvojio zlatnu olimpijsku medalju. Reprezentativac Jugoslavije bio je od 1950. do 1952. godine. Gusarov četverac je 1952. godine proglašen najboljim sportskim kolektivom u Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Nakon završenog Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu, po povratku u Split devet je mjeseci radio u Gusaru kao profesionalni trener. Potom se zaposlio u Tehničkoj školi, iz koje se uskoro izdvojila Pomorska škola u kojoj je proveo glavninu svog radnog vijeka. Predavao je kao vanjski suradnik na Višoj pomorskoj školi u Splitu i Zadru. Dugi niz godina bio je član uprave Gusara i predsjednik tehničke komisije kluba, ali i član Predsjedništva i predsjednik Stručne i Izborne komisije Veslačkog saveza Jugoslavije.

Trinaest godina bio je direktor Pomorske škole u Splitu, devet je godina radio kao prosvjetni savjetnik za područje Dalmacije, a  pred odlazak u mirovinu bio je i direktor Zavoda za prosvjetnopedagošku službu Dalmacije.

Kao mnogi veslači, po završetku karijere bavio se  jedrenjem. Svojim malim krstašem Perla osvojio je mnoga prva mjesta na srednjodalmatinskim regatama. Bio je prvi  predsjednik Jedriličarskog kluba Zenta te njegov doživotni počasni predsjednik i utemeljitelj Škole jedrenja Zenta, kroz koju su učile brojne generacije splitskih jedriličara.

Među brojnim  nagradama i priznanjima koje je dobio za svoj sportski rad, ističe se Orden Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, kojim ga je 2003. godine odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Godine 1999. dodijeljen mu je trofej Hrvatskog olimpijskog odbora za životno djelo.

Kao član slavnog četverca Gusara iz Helsinkija 1952. godine, od 2007. godine počasnik je Kuće slave splitskog športa.

Datum i mjesto posljednjeg  ispraćaja Duje Bonačića bit će naknadno obznanjeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!