12:30 / 07.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Preminuo Kurt Thomas, prvi gimnastičar koji je osvojio zlato za SAD

Foto: Screenshot You tube

Foto: Screenshot You tube

Foto: - / -

Prvi Amerkanac koji je osvojio zlatnu medalju za SAD u gimnastici Kurt Thomas preminuo je od komplikacija nastalih nakon moždanog udara.
Prvi Amerkanac koji je osvojio zlatnu medalju za SAD u gimnastici Kurt Thomas preminuo je od komplikacija nastalih nakon moždanog udara u dobi od 64 godine, objavila je njegova obitelj.

Thomas je pretrpio moždani udar 24. svibnja.

- Izgubila sam svoj svemir, svog najboljeg prijatelja i svoju sestrinsku dušu, izjavila je njegova supruga Beckie Thomas, također bivša gimnastičarka.

Na svjetskom prvenstvu u Strabourgu 1978. Kurt Thomas je osvojio zlatnu medalju na parteru, prvu za SAD-u u tom sportu.

Sljedeće godine na SP-u u Fort Worthu Thomas je također bio prvi na parteru kao i gimnastičar iz Istočne Njemačke Roland Brückner te je osvojio još jedno zlato na ručama. U Fort Worthu je osvojio ukupno šest medalja, postavivši američki rekord po broju medalja osvojenih na jednom svjetskom prvenstvu. Njegova sunarodnjakinja Simone Biles je izjednačila taj rekord prije dvije godine u Dohi.

Kurt Thomas je sudjelovao i na olimpijskim igrama u Montréalu 1976., ali nije osvojio medalju, ali je propustio sljedeće olimpijske igre u Moskvi 1980., gdje je bio smatran jednim od favorita, zbog američkog bojkota.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!